Comisia Europeana reactioneaza la criticile aduse referitoare la raportul De Pauw

200807-5667.jpg

Comisia Europeana reactioneaza la criticile aduse referitoare la raportul De Pauw

Comisia Europeana reactioneaza la speculatiile presei conforma carora institutia ar fi ascuns un raport critic privind justitia româna, Bruxelles-ul spune ca aceste informatii au fost deja folosite in raportul de analiza din iarna trecuta

Afirmatia conform careia CE a ascuns raportul critic al expertului belgian Willem de Pauw este fortata, afirma puratorul de cuvânt al instiutiei, Mark Gray.

Gray adauga ca o parte a informatiilor din raportul amintit, redactat in noiembrie 2007, se regasesc in documentul de analiza publicat de CE in februarie 2008.

Bruxelles-ul adauga ca Willem de Pauw, al carui raport critic a fost divulgat saptamâna trecuta de revista britanica The Economist, este un «procuror respectat care a ajutat CE sa identifice problemele din planul de reforma a justitiei române».

De asemeni, contributia lui De Pauw a fost «decisiva in analiza CE privind nivelul inca nesatisfacator al combaterii combatuta coruptiei in România», se mai spune in reactia amintita.

Mark Gray dezminte astfel afirmatia presei conform careia opinia expertului belgian nu a fost luata in considerare si adauga ca realitate româneasca nu a fost nicicând diluata si ca ea este prezentata de CE de maniera obiectiva si independenta.

Ministrul român al justitiei Catalin Predoiu, aflat recent la Bruxelles, a facut si el referire la acest document. El doreste ca raportul privind justitia pe care Comisia il va publica pe 23 iulie sa nu cuprinda analize punctuale ce dateaza de anul trecut.

Mark Gray a declarat pentru RFI ca aceasta este si dorinta CE care va prezenta in curând aceasta analiza obiectiva ce va sublinia atât progresele României cât si neajunsurile in domeniul reformei justitiei si combaterii coruptiei.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

09/07/2008; 17.35