Comisarul european Olli Rehn a condamnat atacul impotriva ambasadelor occidentale la Belgrad

200802-2878.jpg

Comisarul european Olli Rehn a condamnat atacul impotriva ambasadelor occidentale la Belgrad

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii in aceasta dimineata, Olli Rehn recunoaste dreptul poporului sârb de a-si exprima opinia referitor la independenta kosovara, «dar folosirea violentei este inacceptabila» se spune in comunicat. Comisarul condamna si el atacul impotriva ambasadelor occidentale si punerea in pericol a unor vieti omenesti.

«Lansez un apel la adresa autoritatilor sârbe pentru ca ele sa asigure protectia cuvenita reprezentantelor diplomatice aflate in tara», mai spune Olli Rehn care-i someaza de altfel pe politicienii sârbi sa evite declaratiile ce pot inflama spiritele si mai tare.

Comunicatul comisarului nu citeaza nici o personalitate anume dar mesajul sau este indreptat catre Prim Ministrul Vojislav Kostunica la apelul caruia 150.000 sirbi au manfestat joi seara la Belgrad, la inceput in mod pasnic.

Kostunica s-a adresat multimii pe care a somat-o sa nu renunte la a apara identitatea sârba a Kosovo. Surse europene de la Belgrad au comentat joi seara si absenta din tara a politicienilor moderati cum sint Presedintele Boris Tadi si a ministrul de externe Vuk Jeremic, aflati amândoi in strainatate ca o maniera de a se disocia de manifestatia organizata de fortele nationaliste.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

2/22/2008;12.10h