Coaliţie PCRM - PDM, în Republica Moldova ?

Liderul comunist, Vladimir Voronin a declarat că PCRM şi Partidul Democrat al lui Marian Lupu au format coaliţia de guvernare, scrie Ria Novosti.  UPDATE : Marian Lupu a negat această informaţie, declarând că deocamdată nu a fost luată nici o decizie.

Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin a declarat că PCRM şi Partidul Democrat al lui Marian Lupu au format coaliţia de guvernare, scrie Ria Novosti. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul întrevederii liderilor celor două formaţiuni cu şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, aflat într-o vizită neoficială la Chişinău. Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov a infirmat.

Ştirea apărută duminică în presa rusească trezeşte semne de întrebare. Până la această oră, liderii politici de la Chişinău nu au confirmat informaţia potrivit căreia s-ar fi creat o coaliţie de centru-stânga între Partidul Comuniştilor şi Partidul Democrat din Republica Moldova. Presa pro-comunistă citează Ria Novosti şi mai puţin a scris de declaraţiile lui Voronin, ca de obicei.

Premierul moldovean, Vlad Filat a anunţat că negocierile oficiale privind o nouă coaliţie de guvernare urmează să înceapă luni, 6 decembrie. Totuşi, există deja mai multe titluri pe Internet, după întrevederea de duminică dintre oficialul rus şi liderii PD si PCRM, cum ar fi de exemplu "Bravo, Moldova, ţi-ai ales trădătorii", "Rusia a trimis un sol în Moldova" sau "Narâşchin a participat la crearea coaliţiei parlamentare".

Şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin a venit sâmbătă la Chişinău, pe neaşteptate. Nici Guvernul şi nici Preşedinţia nu au lansat vreo invitaţie oficială demnitarului rus.

Narâşkin s-a întâlnit cu liderii PD, PCRM şi cu Mihai Ghimpu, în calitate de preşedinte interimar. Oficialul rus nu a avut întrevederi cu premierul Vlad Filat. Narâşkin a avut şi un argument. Premierul moldovean s-a întâlnit recent cu omologul său rus şi au discutat situaţia politică din ţară.

Duminică după-amiază, oficialul rus a discutat timp de aproape două ore cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, Vadim Mişin, fruntaş PCRM, preşedintele PDM, Marian Lupu şi controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, numărul doi pe lista electorală a Partidului Democrat.

Discuţiile au avut loc la reşedinţa ambasadorului rus în Republica Moldova, Valerii Kuzimin, unde ar fi fost semnat acordul privind constituirea alianţei de guvernare.

Analiştii de la Chişinău susţin că formarea unei coaliţii de centru-stânga ar fi un "act ruşinos". Experţii au calificat vizita demnitarului rus ca fiind o intervenţie brutală a Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova.

Potrivit recentelor sondaje, la întrebarea legată de posibilele alianţe post-electorale şi anume dacă ar fi să ne referim la o alianţă între PD şi PCRM, mai mult de jumătate din populaţie este împotrivă, iar 26% dintre alegătorii PD sunt categoric împotrivă. Tototdată, aproape jumătate dintre alegătorii PCRM sunt şi ei împotrivă.

Mulţi tineri vorbesc deja că vor să părăsească Republica Modova, dacă PCRM şi PD formează o coaliţie. Dacă informaţia apărută în presa moscovită se adevereşte, pe 7 decembrie, mai mulţi tineri vor protesta în faţa sediului Partidului Democrat. Unii vorbesc că s-ar putea repeta momentul "7 aprilie 2009".

 

UPDATE : Marian Lupu a negat această informaţie, declarând că deocamdată nu a fost luată nici o decizie. Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova a declarat că a primit o ofertă "foarte generoasă" din partea PCRM, însă "este puţin prematur" să se vorbească despre existenţa unei coaliţii.

"Este puţin prematur să vorbim despre oricare coaliţie, fiindcă suntem în etapa de discuţii, de dialog. Adevărul este că anumiţi parteneri vin cu anumite oferte foarte interesante, noi le examinăm, noi le discutăm; asta şi este esenţa dialogului şi este esenţa muncii pe care orişicare partid care a avut acces în Parlament trebuie să o desfăşoare", declară Lupu, potrivit Pro TV Chişinău.