Clotilde Reiss a fost eliberată

Tânăra de naţionalitate franceză Clotilde Reiss a fost eliberată condiţionat de autorităţile din Iran. Femeia fusese arestată pentru că ar fi participat la manifestaţiile post-electorale. Ea a stat în detenţie mai mult de şase săptămâni.

Tânăra de naţionalitate franceză Clotilde Reiss a fost eliberată condiţionat de autorităţile din Iran. Femeia fusese arestată pentru că ar fi participat la manifestaţiile post-electorale. Ea a stat în detenţie mai mult de şase săptămâni.

Franţa a acceptat să plătească o cauţiune. În plus, Iranul a pus condiţia ca tânăra de 24 de ani să fie "găzduită" la ambasada Franţei din Teheran, pe perioada în care justiţia iraniană va da verdictul în cazul său.

Franţa a făcut o prioritate din eliberarea tinerei, în contextul în care relaţiile dintre Paris şi Teheran sunt tensionate, pe fondul controverselor privind dosarul nuclear iranian şi realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad pe 12 iunie.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy a cerut duminică, "să se pună capăt cât mai repede procedurilor judiciare împotriva lui Clotilde Reiss". Parisul apreciază că tânăra femeie este nevinovată şi că împotriva ei nu poate fi formulată nici o acuzaţie.

Franţa a cerut ajutorul ţărilor care ar fi putut avea o "influenţă" asupra Iranului, pentru a obţine eliberarea tinerei. Un rol important l-a jucat Siria, principalul aliat al Teheranului în lumea arabă.

Nicolas Sarkozy "mulţumeşte statelor Uniunii Europene şi altor state prietene, precum Siria, pentru solidaritatea şi sprijinul pe care ni l-au adus şi vor continua să ni-l aducă", declară preşedinţia franceză.

Starea de sănătate a tinerei Clotilde Reiss este bună. "Este sănătoasă şi are moralul ridicat", precizează preşedinţia franceză. "Am găsit-o în stare bună, era foarte fericită", a declarat tatăl femeii, la scurt timp după eliberarea acesteia.

Clotilde Reiss este lector de limba franceză la universitatea din Ispahan, în centrul Iranului. Ea este acuzată că ar fi participat la manifestaţiile care au urmat alegerilor din 12 iunie şi că ar fi "încurajat revoltele", potrivit Teheranului.

Tânăra a recunoscut că a participat la manifestaţii şi că ar fi redactat un raport pentru institutul de cercetare din cadrul serviciului cultural al ambasadei Franţei, potrivit presei iraniene.

Ahmad Salamatian, vice-ministru iranian de Externe în 1979, în prezent exilat în Franţa