Cioloş:Subvenţii directe mai mari pentru agricultorii români

ciolos-dacian-o-tribuna-20101007133700.jpg

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Producătorii români vor putea să se organizeze mai eficient şi implicit să-şi pună în valoare produsele pe care le comercializează. Iată ce spune la RFI comisarul european pentru agricultură , Dacian Cioloş (audio), care a explicat beneficiile de care se vor putea bucura agricultorii autohtoni, din 2013, dată de la care va fi reformată politica agricolă comună. În acelaşi timp, subvenţiile directe vor creşte, dă asigurări comisarul Cioloş.

Producătorii români vor putea să se organizeze mai eficient şi implicit să-şi pună în valoare produsele pe care le comercializează. Iată ce spune la RFI comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, care a explicat beneficiile de care se vor putea bucura agricultorii autohtoni, din 2013, dată de la care va fi reformată politica agricolă comună.

„ Politica Agricolă Comună aşa cum va fi construită, sper eu, după 2013, o să ofere mai multe instrumente care vor permite şi unui stat membru ca şi România, să pună accentul şi pe partea de restructurare a fermelor mici şi mijlocii care pot să meargă şi spre o comasare dar şi spre o mai bună valorificare a produselor pe care le realizeaza dar şi să poată să orienteze o modernizare inclusiv a fermelor mari, pentru o mai bună organizare de piaţă şi o mai bună valorificare a produselor din producţia vegetală din fermele mari prin dezvoltarea sectorului animal din România, pentru că aici ştiu că există un potenţial încă bun. “

Comisarul Cioloş spune că agricultura românească are potenţial, dar mai sunt necesare măsuri în acest sector vital economiei româneşti.

"Potenţial de piaţă există şi în sectorul de oleaginoase şi cel animal, cred că importantă este însă organizarea pieţei la nivel naţional, local, pentru a putea da o perspectivă agricultorilor".

În aceeaşi măsură e nevoie de consultanţă, venită din mediul privat sau de stat dar şi o formare profesională a agricultorilor, mai spune Dacian Cioloş.

Viitoarea politică agricolă comună ar urma să le aducă fermierilor români şi subvenţii directe mai mari, dă asigurări Dacian Cioloş.

Comisarul european spune că la nivel comunitar se impune o armonizare a acestor subvenţii în contextul în care în prezent există diferenţe foarte mari de la o ţară la alta:

"Dincolo de discuţia care va continua privind nivelul subvenţiilor directe care pot să spun aproape sigur pentru România va creşte pentru că e un nivel care e mult sub nivelul mediu european şi oricum este în intenţia mea să propun o reechilibrare a acestor subvenţii.

Aceste subvenţii directe vor fi date pentru a încuraja agricultorii să contribuie la cele trei obiective şi producţia de alimente dar şi o bună utilizare a resurselor naturale şi subvenţii specifice pentru zonele defavorizate, însă dincolo de asta e important pentru un stat membru ca România să folosească foarte bine şi programul de dezvoltare rurală mai ales în investiţii pentru agricultură şi în mediul rural".

După ce în această vară Bruxelles a găzduit o amplă dezbatere pe tema politicii agricole comune, la jumătate lunii noiembrie, Dacian Cioloş este aşteptat să-şi facă publice propunerile pentru reforma acestui sector.

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, intervievat de Mihaela Gherghişan şi Vasile Damian