La Chisinau autoritatile se cearta pe bradul de Craciun

Primăria luptă cu Guvernul pentru dreptul de a inaugura pomul în centrul capitalei moldovene. Municipalitatea insistă să aprindă pomul înainte de 25 decembrie, in timp ce Exec

Simbolul iernii, Pomul de Craciun, cel menit să aducă bună dispoziţie de sărbători, s-a transformat în mărul discordiei la Chişinău. Mar al discordiei politice. Primăria luptă cu Guvernul pentru dreptul de a inaugura pomul în centrul capitalei moldovene. Municipalitatea insistă să aprindă pomul înainte de 25 decembrie, Crăciunul pe stil nou, iar Guvernul spune că, în Republica Moldova, pomul trebuie împodobit pe 30 decembrie, cu o zi inainte de Anul Nou, astfel sa ajunga proaspăt până la Crăciunul pe stil vechi, 7 ianuarie, atunci cînd foarte mulţi moldoveni comemorează naşterea domnului.
Pomul de Crăciun stă trist şi gol în spatele Arcului de Triumf din centrul Chişinăului. De fapt nimeni nu l-a pus acolo şi nimeni nu poate explica cum a ajuns în acel loc. Primăria Chişinăului, cea care conform legislaţiei, este responsabilă de organizarea sărbătorilor în capitală, a aşezat pomul în Piaţa Marii Adunări Naţionale din faţa Guvernului duminică seară, urmând să-l împodobească luni. Noaptea pomul a dispărut. A reapărut abia dimineaţa, dar în alt loc- în spatele Arcului de Triumf. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat la RFI că poliţia a furat pomul, la ordinul autorităţilor comuniste.
Şeful poliţiei municipale, Iacob Gumeniţă, neagă acuzaţiile primarului. El este sigur însă că în Paţa Marii Adunări Naţionale trebuie să fie un singur pom-cel republican, adică al Guvernului, şi asta chiar dacă există o decizie a Consiliului Municipal potrivit căreia primăria este responsabilă de amplasarea bradului de Crăciun. Primarul Chirtoacă a încercat să organizeze o operatiune de reinstalare a pomului la locul vechi. Atunci cand a plecat insa cu macaraua ce urma sa execute lucrarile spre Arcul de Triumf, seful poliţiei, Gumenita, a blocat traficul din centrul Chisinaului şi nu i-a permis primarului să ajungă la pom.
Locul unde urmează să stea bradul, în faţa Guvernului, acum este împrejmuit cu un gard metalic. Oamenii asteapta sarbatorile si sunt nedumeriţi.
Până în prezent, în fiecare an, pomul de Crăciun la Chişinău era aprins înainte de 25 decembrie şi rămânea aşa până pe 14 ianuarie. Astfel toată lumea era multumită- şi cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil nou şi cei care-l sărbătoresc pe stil vechi.
Ilona Spataru, din Chisinau, pentru RFI