Cătălin Predoiu la RFI: Mă aştept la fair-play din partea Olandei în dosarul Schengen

catalin-predoiu-rfi-ma-astept-fair-play-partea-olandei-dosarul-schengen.jpg

Cătălin Predoiu cere Olandei să dea dovadă de fair-play în privinţa aderării României la Schengen.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune într-un interviu la RFI că se aşteaptă ca Olanda să dea dovadă de "fair-play" în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen. Predoiu precizează că va merge la Haga "de câte ori e nevoie".

Deputaţii olandezi dezbat joi rapoartele MCV despre România şi Bulgaria. Cătălin Predoiu face apel la fair-play. "Mă aştept la fair-play din partea acestor discuţii la nivelul Parlamentului şi Guvernului olandez. Mă aştept ca miniştrii olandezi să spună în Parlament ceea ce mi-au spus mie de exemplu acum câteva săptămâni la Copenhaga, că este evident că România este în progres, că s-au luat măsuri foarte curajoase în domeniul justiţiei, nu numai de către Guvern, ci şi de către Parlament, prin adoptarea unui program legislativ foarte ambiţios, că magistraţii au cuplat la acest efort în general şi au pus în aplicare cu succes Codul Civil, că se văd semne în ceea ce priveşte rezultatul anchetelor de mare corupţie, că instanţele, în special Înalta Curte, încep să funcţioneze într-un ritm normal în plan european", spune ministrul Justiţiei.

"Dacă sunt politicieni curajoşi, vor merge în Parlament şi vor fi fair, aşa cum au fost fair în discuţiile cu noi", declară Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei precizează că va merge la Haga, probabil cu ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, pentru a face lobby în dosarul Schengen: "Această idee de a merge în tandem sau în troică la Haga a fost avansată mai demult de minister. Pare că se va concretiza în perioada imediat următoare. Da, vom merge din nou la Haga, vom merge de câte ori e nevoie. De multe ori trebuie să repeţi de mai multe ori chiar şi acelaşi argument, de exemplu, acesta al dreptului conferit de tratate. Este un argument care a stat la baza demersului. Va fi reluat permanent".

Olanda se opune în continuare aderării României la Schengen. Haga aşteaptă raportul MCV din vara acestui an, pentru a decide dacă va da sau nu undă verde intrării României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie.

 
Cătălin Predoiu, intervievat de Luca Niculescu, despre Olanda şi Spaţiul Schengen