Calendarul retragerii SUA din Afganistan

soldati-ai-armatei-americane-afganistan.jpg

Soldaţi ai armatei americane în Afganistan. Foto: Wikipedia

Preşedintele Barack Obama urmează să anunţe miercuri seară noul plan al retragerii trupelor americane din Afganistan.

Analizăm în cele ce urmează opţiunile liderului de la Casa Albă, în context electoral, dar mai ales pe fondul confruntării dintre  două curente care îşi dispută, în anturajul prezidenţial, prioritatea în ce priveşte politica afgană a Statelor Unite ale Americii.

Să ne amintim că în decembrie 2009 preşedintele Barack Obama a ascultat de argumentele militarilor şi a trimis 30 000 de soldaţi suplimentari în Afganistan. Va asculta el acum de opinia consilierilor civili şi va opta pentru o retragere cât mai rapidă din această ţară? Merită între timp să trecem în revistă cele două viziuni.

Doctrina generalilor de la Pentagon, cu David Petraeus în frunte, sună cam aşa: pentru a reuşi războiul contra-insurecţional în Afganistan armata americană trebuie să demonstreze că este puternică, decisă, că dispune de mijloace infinite şi gata să rămînă pe teren atâta vreme cât e nevoie. Americanii au mizat deja de mai multe ori pe această strategie, de exemplu în anii celui doilea război mondial, în faţa japonezilor, când au recâştigat terenul pierdut în Pacific. În Vietnam au avut mai puţin succes cu ea, dar în schimb a dat roade în Irak. Din acest motiv militarii i-au cerut în urmă cu doi ani lui Barack Obama să accentueze presiunea asupra talibanilor, şi nu să o reducă, pentru a grăbi succesul final. Iar astăzi militarii îi cer lui Barack Obama să nu opteze pentru o retragere precipitată, să nu opteze în nici un caz pentru o retragere masivă ci în mici doze, de natură să nu afecteze caracterul operaţional al trupelor americane aflate pe teren.

De partea lor, consilierii civili şi mai ales vicepreşedintele Joe Biden consideră că America trebuie să se axeze din ce în ce mai mult, în regiune, pe operaţiunile anti-teroriste. Întrucât şeful organizaţiei teroriste Al Qaida e mort, America trebuie să-şi schimbe strategia, să recurgă la mai multe acţiuni efectuate de avioane fără pilot, să privilegieze culegerea de informaţii şi colaborarea cu aliaţii săi în lupta anti-teroristă. Prioritatea nu ar mai fi deci războiul anti-insurecţional, dus împotriva talibanilor, ci războiul împotriva terorismului. Sunt semnificative informaţiile tot mai numeroase legate de contactele pe care le-ar avea în prezent americanii cu talibanii, în ideea găsirii unei soluţii la acest conflict.

Cum va tranşa Barack Obama între cele două viziuni vom vedea peste câteva ore. În orice caz, el nu poate să rămână pasiv, mai ales în contextul în care se prezintă din nou la prezidenţialele de anul viitor. A nu anunţa nimic, scrie în LE FIGARO, astăzi, corespondenta acestui ziar la Washington, ar însemna o decepţie enormă pentru electoratul său.

Şi mai e ceva, dincol de cele două grupuri care îşi dispută viziunile în cadrul administraţiei americane, Barak Obama mai trebuie să ţină cont şi de opinia publică americană. Ori, opinia publică americană s-a săturat, trebuie s-o spunem fără ezitare, de acest război. Americanii cred că dolarii lor ar trebui investiţi mai degrabă în economie, pentru consolidarea acesteia. Mai mult decât atât, americanii nu mai cred în scenariul unui Afganistan stabil, securizat şi democratic. Cu atât mai mult cu cât relaţiile dintre Washington şi preşedintele Hamid Karzai nu sunt bune, şi s-au deteriorat şi raporturile Americii cu Pakistanul. În aceste condiţii există o tentaţie izolaţionistă puternică în Statele Unite, iar Barack Obama este conştient şi de existenţa acestui curent. Ma rămâne să găsească soluţia pentru a propune un plan credibil pentru Afganistan în acest context complicat şi plin de dileme.