Cadou neaşteptat de Ramadan din partea Franţei

cadou-neasteptat-ramadan-partea-frantei.jpg

Rebeli libieni (Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh)

Franţa face un cadou rebelilor libieni. În prima de zi de Ramadan, tradiţionalul post al musulmanilor, Parisul a pus la dispoziţia Opoziţiei de la Benghazi 182 de milioane de euro, bunuri libiene ale regimului condus de Muammar Gaddafi, blocate până acum.

Pentru Guvernul de la Paris, "aceste bunuri aparţin poporului libian". "Ele vor servi la cumpărarea de produse alimentare şi medicamente", afirmă de partea lor membrii Consiliului Naţional de Tranziţie, instanţa reprezentativă a rebelilor din Libia, singura oficial recunoscută de Franţa.

Autorităţile de la Paris speră totodată ca aceşti bani să fie folosiţi în mod util în această lună de la Ramadan. Rebelii au promis că în ciuda postului sacru, ei vor continua să rămână mobilizaţi împotriva regimului colonelului Muammar Gaddafi. "Marşul spre Tripoli va continua", au promis combatanţii, în ciuda unor temperaturi caniculare, care i-au obligat pe mai toţi rebelii, inclusiv pe cei din prima linie a frontului, să lase armele jos, afirmă observatorii de la faţa locului.

Pe plan diplomatic, tabăra pro-Gaddafi afirmă că liderul de la Tripoli este în contact cu membrii Consiliului Naţional de Tranziţie.

În absenţa unei autorităţi centrale coerente în Libia, continuă şi traficul cu imigranţi clandestini. Un vas plecat din Libia a ajuns luni pe insula italiană Lampedusa, cu 271 de oameni la bord, plus 25 de cadavre, persoane probabil asfixiate în cala vaporului.