Bruxelles-ul doreşte reluarea negocierilor cu Rusia

200811-7798.jpg

Bruxelles-ul doreşte reluarea negocierilor cu Rusia

Comisia Europeană pledează pentru reluarea negocierilor UE cu Rusia în vederea unui parteneriat sporit şi cere ca miniştrii de externe să fixeze o dată în cursul reuniunii lor saptamâna viitoare la Bruxelles.

Negocierile între ruşi şi europeni, blocate din cauza conflictului din Georgia trebuie reluate întrucât, spune Comisia Europeană într-un document de strategie, noul parteneriat îi ajuta pe europeni să vegheze la propriile lor interese faţă de Moscova.

Comisia adaugă că cea mai bună metodă de a dialoga cu Rusia este găsirea unei poziţii comune europene şi invită statele membre să facă acest lucru.

Preşedinţia Franceză a UE spune că având în vedere retragerea fortelor ruseşti din Georgia, negocierile pentru un parteneriat sporit pot fi reluate dar Lituania şi Polonia nu sunt de aceeaşi părere.

Ele contestă prezenţa rusă în Abkhazia şi Ossetia de Sud şi asta în pofida faptului că Franţa, mediator în conflictul ruso-georgian, consideră că poate face abstracţie de problemă.

Comisia mai spune că reuniţi la Bruxelles lunea viitoare cu patru zile înaintea Summitului UE Rusia, miniştrii de externe europeni ar trebui să cadă de acord asupra unei date de relansare a dialogului.

Parteneriatul sporit, blocat pe rând în 2007 şi 2008 de Polonia şi Lituania şi acum de amândouă, aduce clarificări asupra aprovizionării energetice a UE, asupra cooperării judiciare cu Rusia şi asupra altor aspecte comerciale, economice şi culturale.

În documentul dat publicităţii, Comisia Europeană vorbeşte însă deschis despre interdependenţa energetică a celor două părţi dar şi despre dependenţa economică a Rusiei de UE.

Bruxelles-ulaminteşte şi faptul că nerespectarea drepturilor omuluiîn Rusia rămâne un subiect de îngrijorare pentru europeni şi că punctele de vedere sunt complet diferite în dosarul georgian şi în cel kosovar.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles