Boris Tadić: Serbia, la răscrucea istoriei

boris-tadic-avertizeaza-democratia-serbia-este-prea-slaba-sa-reziste-unui-nou-val-nationalism-foto.jpg

Boris Tadić avertizează că democraţia în Serbia este prea slabă ca să reziste unui nou val de naţionalism. Foto: Reuters

Presa de la Belgrad a încetat să mai speculeze dacă Serbia va primi sau nu statutul de ţară candidată. Toate ziarele au publicat joi fragmente din articolul preşedintelui Boris Tadić, publicat sub semnătură în ziarul german Frankfurter Algemeine Zeitung.

Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomić:

Boris Tadić avertizează că Serbia se află în momentul de faţă la marea răscruce a istoriei - acordarea statutului de ţară candidată înseamnă un viitor democratic, linişte în Balcani şi uitarea trecutului zbuciumat. Îngrădirea Serbiei de a participa la procesele europene, indiferent de motive, va condamna ţara la naţionalism şi o nouă instabilitate în zonă, spune Tadić.

Boris Tadić afirmă că Serbia a îndeplinit toate condiţiile de candidat ca membru în Uniunea Europeană. Conducerea Serbiei a depus eforturi enorme să atingă nivelul actual de reforme: adesea, au fost luate hotărâri grele şi nepopulare. Astăzi s-a ajuns în faza când integrarea europeană prezintă orientarea strategică a Serbiei. A nu recunoaşte Serbiei aceste eforturi şi a o împinge spre periferia proceselor istorice înseamnă a priva poporul sârb de un viitor mai bun, menţionează preşedintele. Potrivit opiniei sale, democraţia în Serbia este prea slabă să reziste unui nou val de naţionalism care a dus de altfel la destrămarea în sânge a Iugoslaviei titoiste.

Astăzi, mai mult ca oricând, este evident că procesul de integrare în Europa nu depinde doar de dorinţa şi capacitatea unei ţări de a duce la bun sfârşit reformele sociale şi economice. Depinde şi de cât de pregătită este Uniunea Europeană să-şi încheie misiunea începută ca Europa să devină o zonă a păcii, prosperităţii şi stabilităţii”, scrie Boris Tadić în ziarul german.

Ambasadorul SUA la Begrad, d-na Meri Vorlik, a declarat pentru ziarul „Kurier” că Washingtonul acordă sprijin deplin integrării Serbiei în Europa şi s-ar bucura dacă aceasta ar deveni şi ţară membră NATO. D–na Vorlik apreciază că puterea democratică de la Belgrad a făcut paşi importanţi în planul reformelor. Dânsa sfătuieşte poporul sârb ca, în lipsa unităţii de opinii în Uniunea Europeană privind candidatura Serbiei, să rămână şi în continuare fidel drumului ales.

Supravieţuirea Iugoslaviei şi viitorul Serbiei

Tocmai aici zace pericolul. La douăzeci de ani de la destrămarea Iugoslaviei şi o tranziţie grea în toate noile state independente, multă lume considera că poate Iugoslavia ar fi avut şanse să supravieţuiască dacă unele state, între care şi Germania, nu s-ar fi grăbit să recunoască independenţa Croaţiei şi Sloveniei. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Kosovo, pentru că astăzi, când sârbii kosovari nu acceptă să trăiască într-un stat albanez, nimeni nu găseşte ieşirea din încurcătură.

Comentatorii la Belgrad recunosc că Serbia a greşit mult în trecut. Aceasta nu înseamnă că nu are dreptul la viitor. Integrarea Serbiei în Europa a fost mai întâi un proiect al forţelor democratice care au câştigat cu timpul teren în faţa aderenţilor Serbiei spre răsărit şi a naţionaliştilor. Este însă foarte greu ca în numele democraţiei să le ceri sârbilor kosovari să trăiască în statul albanezilor.

Ei judecă altfel: dacă albanezii care au fost cetăţenii Serbiei nu au dorit să trăiască în ţara sârbilor, cu ce drept cineva le cere lor să trăiască în autoproclamata republică Kosovo? Aşa se închide cercul. În esenţă, primii l-au închis cei care s-au grăbit să recunoască Kosovo. Comentatorii susţin că ieşire nu poate fi în refuzarea candidaturii Serbiei. Acest refuz deja devine argument pentru Voislav Kostunica şi alţi lideri antieuropeni şi naţionalişti care pledează pentru angajarea Serbiei în constituirea Uniunii Euro-asiatice sau, în cel mai rău caz, pentru o Serbie neutră.

Petar Tomić: Boris Tadić afirmă că Serbia a îndeplinit toate condiţiile de candidat la aderarea în UE