Boc: Noul Cod al Muncii va permite crearea a sute de mii de locuri de muncă

boc.jpg

Premierul Emil Boc.Photo:gov.ro

Cu acest argument încearcă premierul Emil Boc să-şi convingă partenerii de guvernare să sprijine Guvernul în procesul de asumare a răspunderii pe acest act normativ. Premierul a explicat că noul cod al muncii merge pe ideea de flexibilizare a angajărilor şi înăspreşte sancţiunile pentru munca la negru.

Printre modificările avute în vedere se numără şi extinderea contractului individual de muncă pe durata determinată de la 24 la 36 de luni, a anunţat şeful Guvernului.

"În privinţa contractului individual de muncă pe durată determinată – s-a extins, prin propunerea pe care am făcut-o, de la 24 de luni la 36 de luni, pentru că, de exemplu, avem un proiect european cu o durată minimă de trei ani şi nu se poate încheia un contract pe durată nedeterminată pentru că, după epuizarea proiectului european, nu mai ştie angajatorul dacă mai poate să-l menţină pe acel angajat, iar azi nu are cadrul legal să încheie un contract pe durată determinată pe 3 ani şi preferă să meargă fie la negru, fie altfel".

Premierul a explicat că noul cod al muncii merge pe ideea de flexibilizare a angajărilor şi înăspreşte sancţiunile pentru munca la negru.

" Dăm posibilitatea angajatorilor să angajaze mai uşor, dar şi înăsprim sancţiunile, inclusiv cele de natură penală, în momentul în care se utiliz munca la negru, pentru a-l proteja pe fiecare salariat".

Totodată, contractul de angajare va conţine criteriile de performanţă şi modul de evaluare. Concedierea se va face ţinându-se cont în primul rând de performanţa individuală şi nu de problema socială, a mai precizat şeful Guvernului.

Noul Cod al Muncii

Emil Boc, Premier

AscultăDownload

"Azi, legea te apără mai mult dacă eşti sărac şi nu te apără dacă munceşti bine. Prin modificările pe care le propunem spunem aşa: legea te va apăra de fiecare dată dacă munceşti bine, ai performanţă îşi îţi respecţi angajamentele pe care le ai prin contract şi nu te va apăra neapărat pentru că eşti sărac. Asta înseamnă că la angajare, în contract se vor preciza criteriile de performanţă şi modul cum eşti evaluat cu privire la performanţa pe care o ai sau nu o ai".

Şeful Guvernului a avut luni discuţii în acest sens cu conducerea coaliţiei şi, cu puţin timp în urmă, cu conducerea grupului minirităţilor din parlament. Emil Boc

Premierul Emil Boc va încerca marţi să îi convingă şi pe parlamentarii UDMR şi PDL să accepte asumarea răspunderii pe noul Cod al Muncii.

Legat de intenţia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe acest proiect, Emil Boc a explicat: "este singura cale  care poate oferi un cadru coerent unui proiect complex, cu interese destul de divergente".

606

Facebook comments