Belgia: Verhofstadt trebuie sa puna capat crizei politice

In Belgia, dupa sase luni de criza politica Prim Ministrul Guy Verhofstadt este insarcinat de rege sa gaseasca rapid o solutie, poate chiar formarea unui guvern de urgenta.

Prim Ministrul Guy Verhofstadt, al carui mandat ar fi trebuit sa ia sfârsit dupa alegerile din iunie trecut, a fost investit in seara de 3 decembrie cu misiunea de a scoate tara din criza politica in care aceasta se afla de aproape sase luni.

Regele Albert II a ales pâna la urma sa ceara ajutor fortelor ce nu au câstigat alegerile, cum este partidul liberal flamand al lui Guy Verhofstadt, el va trebui ca intr-un timp scurt sa-l informeze pe suveran despre eventualele solutii gasite, poate chiar formarea unui guvern de urgenta.

Crestin democratii si liberalii, fortele politice câstigatoare ale alegerilor nu se pot pune de acord asupra unei reforme a statului iar in ultimele sase luni tara a pierdut peste 2 miliarde de euro in termeni de investitii straine.

Guvernul lui Guy Verhofstadt s-a ocupat doar de afacerile curente ale tarii dar nu a putut de exemplu sa negocieze bugetul pentru anul viitor sau sa ia masuri importante de ordin social.

Criza politica belgiana s-a adâncit progresiv de la alegerile din 10 iunie si pâna astazi, ea are la baza problema lingvistica ca si dorinta de autonomie sporita a Flandrei.

Dupa aproape sase luni de negocieri fara rezultat, crestin democratul flamand Yves Leterme a demisionat sâmbata din pozitia de formator al unui viitor guvern.

Cu doua zile inainte, el se aflase foarte aproape de un acord cu partenerii francofoni de discutie privind reforma statului, acordul a fost insa respins de nationalistii flamanzi.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles