Barroso ingrijorat de evenimentele din Rusia

Comisia Europeana este ingrijorata de evenimentele din Rusia unde mai multi demonstranti anti Kremlin au fost arestati in ultimele zile, Bruxelles refuza orice comparatie cu Belarus.

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso s-a aratat ingrijorat luni 26 noiembrie de arestarile din Rusia care au avut loc in timpul manifestatiilor impotriva Kremlinului.

« Sint foarte ingrijorat, a spus el intr-un comunicat dat publicitatii la Bruxelles, de vestile care vin din Rusia cu privire la interpelarile politiei si arestarea unor politicieni si demonstranti ».

« Dreptul la libera expresie si asociere si sint drepturi fundamentale, mai spune textul comunicatului, regret ca autoritatile au utilizat metode atât de dure si sper ca cei arestati sa fie eliberati cât de curând ».

Iata aici o schimbare de atitudine a Bruxellului fata de Moscova.

Daca pâna acum Comisia era asaltata de intrebarile ziaristilor pentru a obtine fie si cea mai mica critica la adresa Rusiei, aceasta luare de pozitie a fost prezentata spontan.

Dar departe de a face aici o paralela cu Belarus, republica fosta sovietica considerata ultima dictatura din Europa, cu care UE a intrerupt relatiile cu câtiva ani in urma.

Si când ziaristii europeni au incercat sa afle de ce cazul Rusiei este diferit, or tara este criticata in fond pentru a viola aceleasi drepturi fundamentale ale cetatenilor, Comisia Europeana s-a aratat uimita.

Purtatorul de cuvânt Amadeu Altafaj Tardio a spus ca nu poate exista o comparatie intre cele doua si a mai explicat ca evenimentele dinaintea alegerilor parlamentare din Rusia care au loc in decembrie si a celor prezidentiale din martie anul viitor vor fi monitorizate de Bruxelles.

Observatorii internationali nu au fost insa admisi in Rusia in timpul alegerilor, Comisia a recunoscut ca este dezamagita de aceasta stare de fapt si ca nu poate face pentru moment decât sa urmareasca evenimentele si sa reactioneze prompt ori de câte ori este necesar.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles