Baronul "Googleberger" şi-a dat demisia

Cel mai popular politician german este constrâns să demisioneze. Karl-Theodor zu Guttenberg, ministru al Apărării a renunţat la functie marţi, 1 martie, după ce a fost implicat într-un scandal de plagiat. Cine este de fapt cel căruia în ultimele săptămâni i se spunea Baronul Googleberger ?

Are 39 de ani şi era cel mai popular ministru german. Înainte de acest scandal i se spunea "Baronul cool". Înalt, brunet, cu părul dat pe spate, Karl-Theodor zu Guttenberg vine dintr-o familie ale cărei rădăcini merg până în Evul Mediu.

Căsătorit cu o Von Bismark, tată a două fete, fusese desemnat anul trecut de o revistă drept politicianul cel mai sexy din Germania. Unii spuneau că ar putea chiar să devină cancelar după plecarea Angelei Merkel.

Visele lui s-au oprit însă brusc, după ce ziarul Suddeutsche Zeitung a dezvăluit că în teza sa de doctorat, zeci de pagini erau copiate din alte lucrări, fără să fie menţionate sursele.

Zu Guttenberg a recunoscut existenţa unor "erori grave" în redactarea tezei, a renunţat la titlul de doctor săptămâna trecută şi iată că acum este nevoit să renunţe şi la portofoliul de ministru al Apărării.

În Germania, titlul de doctor este foarte important, iar relevanţa sa socială are o lungă tradiţie, care urcă până în secolul al 19-lea. Uzurparea acestui titlu e pasibilă de amendă.

Interesant este că popularitatea ministrului nu fusese afectată de scandal. Acum câteva zile, un sondaj publicat de televiziunea publică ARD arăta că 73% dintre germani îl apreciază, cu cinci puncte mai mult decât înainte ca Suddeutsche Zeitung să dezvăluie plagiatul.