Barack Obama: Sunt născut în SUA

Casa Albă a publicat un nou document de la serviciul de evidenţă a persoanelor, care arată că preşedintele american s-a născut în Hawaii şi are, prin urmare, dreptul de a fi preşedintele Statelor Unite. Într-o conferinţă de presă care a urmat publicării acestor documente, Barack Obama a calificat drept "prostii" dezbaterile privind originea sa.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Dezamăgire mare pentru adversarii preşedintelui american, care l-au urmărit cu zvonuri vreme de trei ani şi i-au intentat peste 70 de procese, în care i-au contestat legimitatea constituţională, pe motiv că nu e născut în America.

Versiunea lungă a actului de naştere o afirmă negru pe alb: Barack Hussein Obama s-a născut pe 4 august 1961, orele 19:24, la maternitatea Kapiolani din Honolulu, statul Hawaii.

Preşedintele a explicat în cadrul unei conferinţe de presă ce l-a determinat să dea publicităţii documentul: "În mod normal, nu mi-aş pierde vremea cu astfel de năzbâtii, dar în ultimele două săptămâni în special, mass-media nu despre reducerea deficitului bugetar discută, ci despre certificatul meu de naştere", a considerat Barack Obama.

Şeful Casei Albe adaugă: "nu ne vom putea rezolva problemele, dacă atenţia ne este distrasă de acest bâlci".

Conform unui sondaj recent, un sfert dintre americani credeau până ieri că Obama e născut în Africa. În rândul republicanilor, procentul era de 45%.