Barack Obama, înfuriat după poluarea din Golful Mexic

poluare-petrol-poza-reuters-pasari-zboara-apelor-poluate-20100518130001.jpg

Barack Obama vrea o nouă anchetă în cazul poluării din Golful Mexic (Foto : Reuters).

Preşedintele american vrea o nouă comisie, de această dată independentă, care să investigheze accidentul din Golful Mexic, unde explozia unei platforme petroliere a provocat un dezastru ecologic. Între timp, experţii avertizează că amploarea catastrofei e mai mare decât se estima: cea mai mare pată de petrol are cinci kilometri lăţime şi peste 90 de metri grosime.

Preşedintele american, Barak Obama vrea o nouă comisie, de această dată independentă, care să investigheze accidentul din Golful Mexic, unde explozia unei platforme petroliere a provocat un dezastru ecologic, cu efecte tot mai serioase asupra coastelor Statelor Unite.

Până acum, responsabilii companiei petroliere au fost audiaţi de Congres. Obama avertizează că nu se lasă păcălit de "spectacolul ridicol" oferit de British Petroleum în timpul audierilorşi vrea acum o anchetă independentă, scrie France Presse, citând surse oficiale de la Casa Albă.

O anchetă care să vizeze nu doar compania petrolieră britanică, ci şi companiile Trasocean, proprietara echipamentului care a explodat şi s-a scufundat şi Halliburton, care a realizat cofrajul puţului de petrol, din care zilnic se varsă acum o cantitate enormă de ţiţei în adâncurile Oceanului Atlantic.

Între timp, experţii avertizează că amploarea catastrofei e mai mare decât se estima: cea mai mare pată de petrol are cinci kilometri lăţime şi peste 90 de metri grosime, potrivit New York Times.

În acest context, specialiştii se tem că scurgerile zilnice de hidrocarburi, pe care le estimează chiar şi de 20 de ori mai mari decât cele declarate de British Petroleum ar putea face ca nivelul oxigenului existent în apele Golfului să scadă atât de mult, încât tot ecosistemul din zonă să fie distrus.

Păturile de ţiţei au provocat deja o scădere cu 30% a cantităţii de oxigen, ameninţând să distrugă "toată fauna marină în cel mult două luni", spun experţii citaţi de New York Times.

British Petroleum a anunţat luni, 17 mai, că a reuşit să pompeze petrol din adâncuri, cu ajutorul unei conducte de peste un kilometru, numită seringa. Operaţiunea a fost parţial sistată la scurt timp, din cauza unor probleme tehnice.

Lea Berzuc, despre poluarea din Golful Mexic.