Barack Obama "delirează", potrivit Guvernului libian

barack-obama-delireaza-guvernului-libian.jpg

Barack Obama (Foto: Reuters/Jason Reed)

Discursul preşedintelui american privind lumea arabă a stârnit valuri la Tripoli. Guvernul libian a apreciat prin purtătorul său de cuvânt că Barack Obama "delirează" cu privire la dosarul libian, după ce şeful Casei Albe a afirmat că Muammar Gaddafi va părăsi "în mod inevitabil puterea".

Barack Obama a promis joi o schimbare de abordare a Statelor Unite faţă de Orientul Mijlociu. El declară că Washingtonul este de partea manifestaţiilor prodemocratice.

Preşedintele american a anunţat un plan de ajutor economic de miliarde de dolari, destinat iniţial Egiptului şi Tunisiei pentru procesul de tranziţie la democraţie.

Cât despre reprimarea revoltelor, Barack Obama consideră că exemplul "cel mai extrem este Libia, unde Muammar Gaddafi a iniţiat un război împotriva propriului popor, promiţând să îi vâneze ca pe şobolani".

 

Obama "delirează"

 

Reacţia Guvernului de la Tripoli este vehementă: "Nu Obama este cel care decide dacă Muammar Gaddafi părăseşte Libia sau nu. Poporul libian este cel care îşi hotărăşte viitorul".

"Obama continuă să delireze, crede în minciunile pe care propriul Guvern şi presa lui le răspândesc. Nu au dovedit nici cea mai mică acuzaţie împotriva noastră şi refuză să facă investigaţii asupra Libiei", declară purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Tripoli.

Pe de altă parte, rebeliunea libiană a salutat discursul preşedintelui american. Barack Obama a calificat Consiliul Naţional de Tranziţie ca fiind "legitim şi credibil" şi a cerut Statelor Unite să-i ofere mai multă susţinere contra regimului colonelului Muamar Gaddafi.

Între timp, soţia şi fiica lui Gaddafi au fugit din Libia şi se află în Tunisia. Informaţia vine de la secretarul de Stat american, Hillary Clinton, dar a fost dezminţită de un purtător de cuvânt al regimului libian.

Presa internaţională a publicat în ultimele zile mai multe informaţii privind posibila fugă din Libia a soţiei şi a fiicei lui Gaddafi, precum şi plecarea din ţară a ministrului libian al Petrolului.