Balcanii de vest şi Turcia primesc evaluarea lor europeană

200811-7793.jpg

Balcanii de vest şi Turcia primesc evaluarea lor europeană

Croaţia şi Serbia primesc o perspectivă destul de clară a apropierii lor de UE şi asta în ciuda faptului că extinderea Uniunii este pusă mai departe sub semnul întrebării.

Croaţia ar putea închide negocierile preaderare cu UE în 2009 şi tot atunci Serbia ar putea primi statutul de ţară candidată la aderare, spune Comisia Europeană într-o serie de rapoarte date acum publicităţii dar ale căror elemente erau ca de obicei deja cunoscute de presa europeană.

Bruxellul rămâne însă prudent în privinţa ambelor ţări, Croaţia mai are de făcut eforturi considerabile în reforma justiţiei şi combaterea crimei organizate iar Serbia nu şi-a plătit integral datoria morală de război, doi criminali sunt încă căutaţi de TPI de la Haga.

Iar Croaţia este oprită pentru moment în negocieri din cauza unei mai vechi dispute cu Slovenia, statutul zonei ecologice din Marea Adriatică pe care Croaţia o exploatează în detrimentul diferitelor apeluri ale Sloveniei rămâne nerezolvat.

Comisarul extinderii Olli Rehn a invitat cele două ţări să-şi rezolve problema de manieră bilaterală fără a mai implica UE în această discuţie neplacută.

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei nu primeşte nici acum o dată pentru începerea negocierilor pe care o aşteaptă din 2006. Skopje nu şi-a respectat angajamentele democratice luate faţă de Bruxelles dar şi din cauza divergenţei cu Grecia provocată de numele ţării.

În fine, Bosnia Herţegovina, în ciuda unor progrese înregistrate la începutul anului, dă de furcă europenilor din cauza tendinţelor separatiste afişate de unii politicieni. Stabilitatea ţării este crucială pentru regiune, a subliniat Rehn care şi-a exprimat în acelaşi timp şi îngrijorarea.

Nu în cele din urmă, cazul Turciei reţine ca de obicei întreaga atenţie a UE, reformele s-au făcut din ce în ce mai rar anul acesta, ţara este invitată să-şi sporească eforturile.

UE nu dispune însă de un Tratat comunitar care să-i permită o extindere suplimentară.

Olli Rehn a declarat că speră ca această situaţie să fie rezolvată prin aprobarea Tratatului de la Lisabona întrucât ar fi păcat ca şansele unei ţări cum este Croaţia să fie umbrite de această problemă instituţională.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles