Baconschi la RFI: Declaraţiile de la Budapesta au un supărător aer de imixtiune

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti va fi convocat la Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE). O spune la RFI şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi. Reacţia sa vine după ce un vicepremier ungar a afirmat că proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a României ar modifica harta etnică.

Teodor Baconschi cere Ungariei să revină la un ton normal şi să înceteze cu declaraţiile "deplasate". Poziţia ministrului de Externe vine după o declaraţie făcută de un vicepremier ungar, Zsolt Semjen, privind reorganizarea administrativ-teritorială a României.

Reorganizarea României

Teodor Baconschi, ministru de Externe

AscultăDownload

"Din păcate, în ultima perioadă, s-au înmulţit declaraţiile provocatoare care, venite de la Budapesta au şi un supărător aer de imixtiune în treburile altui stat", spune ministrul de Externe.

Teodor Baconschi îl va convoca pe ambasadorul Ungariei la MAE, cerând de asemenea Budapestei "să revină la un ton normal".

"Sunt un adept al păstrării şi continuării acestei reconcilieri bilaterale, care e foarte importantă pentru ambele ţări şi sunt sigur că noua convocare la MAE a ambasadorului ungar la Bucureşti va transmite nedumerirea părţii române, perplexitatea noastră în faţa înmulţirii acestor declaraţii deplasate şi totodată îi va ajuta pe partenerii noştri de la Budapesta să revină la un ton normal", precizează şeful diplomaţiei române.

 

Budapesta se teme de reorganizarea teritorială a României

 

Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice, afirmă vicepremierul ungar, Zsolt Semjen, citat de MTI, preluat de agenţia Mediafax. Proiectul de reorganizare administrativă reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania, a declarat Semjen.

Vicepremierul ungar a subliniat că au mai existat planuri de acest fel şi că este greu de spus cât de serioase erau în contextul politic "furtunos". "Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică", afirmă el.

În opinia sa, dacă planul PDL de fuzionare a actualelor judeţe va fi aplicat, proporţia etnicilor maghiari în noile unităţi administrative ar scădea dramatic.

Amintim, PDL propune opt regiuni, prin reorganizarea administrativ-teritorială a României, în timp ce UDMR respinge planul colegilor de coaliţie.