Azil politic pentru Assange. Conflict diplomatic Marea Britanie – Ecuador?

Guvernul britanic a exclus orice posibilitate de a permite ieșirea liberă a lui Julian Assange – “Mr Wikileaks” – din ambasada Ecuadorului, unde s-a refugiat acum aproape două luni. Assange, care a primit azil politic joi din partea președintelui Ecuadorului, Rafael Correa, trebuie extrădat în Suedia unde este căutat pentru delicte de natură sexuală, pe care el le respinge ca fiind acuzații politice. Această situație riscă să se transforme într-un conflict diplomatic și politic între Londra și Quito.

Între Marea Britanie și Ecuador s-a declanșat un schimb dur de replici, atunci când autoritățile de la Londra au declarat că își vor onora obligația de a-l extrăda pe Julian Assange în Suedia.

Ministerul britanic de externe a invocat chiar posibilitatea de a aplica o lege din 1987 care permite în situații extreme anularea statutului de imunitate a teritoriului ambasadei, în acest poliția putând să-l aresteze chiar în clădirea care este considerată teritoriu ecuadorian.

Declarația a stârnit o reacție vehementă la Quito, unde ministrul de externe Ricardo Patino le-a calificat drept “un șantaj explicit”.

Marea Britanie consideră că Ecuadorul a acordat lui Assange, care e cetățean al Asutraliei, azil “diplomatic”, nu politic, și nu-l recunoaște.

Suedia, la rândul ei, l-a convocat pe ambasadorul Ecuadorului la Stockholm și a protestat împotriva deciziei de a-i acorda azil politic. 

Situație de impas

Assange s-a refugiat în iunie în ambasada Ecuadorului, atunci când era eliberat pe cauțiune în așteptarea executării deciziei definitive și irevocabile de extrădare în Suedia, unde este căutat din 2010 sub bănuiala de delicte de natură sexuală împotriva a două femei.

Fondatorul sitului de internet Wikileaks, care a publicat mii de pagini de documente diplomatice secrete americane, susține că acuzațiile din Suedia sunt de natură politică și că de fapt se urmărește extrădarea sa ulterioară în Statele Unite unde, susțin partizanii săi, riscă chiar pedeapsa cu moartea.

La aflarea veștii acordării azilului, sute de simpatizanți ai lui Assange au venit să demonstreze în apropierea Ambasadei Ecuadorului, din centrul Londrei. Demonstrații de protest au avut la Quito în fața Ambasadei Britanice, unde Marea Britanie a fost acuzată că ar fi un lacheu al Statelor Unite.

Criticii lui Assange spun că protestele sunt nejustificate, deoarece Suedia este o țară cu o democrație solidă și o justiție independentă și că el nu este extrădat în Statele Unite, țară care, spre deosebire de Suedia, are în legislație pedeapsa cu moartea.

Acești critici se întreabă de ce un auto-intitulat campion al libertății de exprimare, a ales să ceară azil politic într-o țară criticată de organizațiile de apărare a drepturilor omului ca fiind tot mai represivă la adresa libertății presei.

Human Rights Watch  (http://www.hrw.org/world-report-2012/world-report-2012-ecuador) dădea exemplu în cel mai recent raport anual despre condamnarea a patru jurnaliști în iulie 2011 la trei ani închisoare și plata de daune de 40 de milioane de dolari pentru calificarea președintelui Correa drept “dictator”.

Poliția așteaptă în fața Ambasadei să-l aresteze pe Assange atunci când acesta va ieși.

Experții în drept diplomatic estimează că amenințarea cu retragerea imunității diplomatice și arestarea lui în interiorul ambasadei este nerealistă, deoarece ar crea un precedent care s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva diplomaților britanici acreditați în alte țări.

De acum încolo, a luat naștere o situație de impas diplomatic și politic și nimeni nu știe deocamdată cum va putea fi rezolvată.