Axa Sud-Sud. America de Sud şi Africa vor o nouă ordine mondială

clip-image001-20090928162339.jpg

Preşedinţii Mouammar Kadhafi al Libiei (stânga), Hugo Chavez al Venezuelei (centru) şi Ignacio Lula Da Silva al Braziliei (dr). ( Foto : Eitan Abramovich/ Reuters )

Şaizeci şi şase de ţări , dintre care 30 reprezentate la cel mai înalt nivel, au participat în acest week-end la al doilea summit America de Sud-Africa, având ca obiectiv creearea unui plan de acţiune în diferite domenii cum ar fi agricultura, energia, infrastructura şi lupta împotriva sărăciei.

Şaizeci şi şase de ţări , dintre care 30 reprezentate la cel mai înalt nivel, au participat în acest week-end la al doilea summit America de Sud-Africa, având ca obiectiv creearea unui plan de acţiune în diferite domenii cum ar fi agricultura, energia, infrastructura şi lupta împotriva sărăciei. Chiar dacă nu a fost simplu să se ajungă la un acord final, cei mai mulţi conducători de pe cele două continente au recunoscut că o întărire a cooperării Sud – Sud, ar putea ajuta ţările din America de Sud şi Africa să reziste crizei financiare mondiale.

« Depindem în primul rând de propriile noastre decizii şi nu de un potenţial ajutor venit din exterior », a declarat preşedintele brazilian Lula Da Silva în intervenţia sa. Cele 66 de state africane şi din America de Sud reunite pe insula Margarita, au lansat un puternic mesaj către ţările occidentale: cu toţii doresc să construiască o axă Sud-Sud care se poate concretiza prin proiecte de dezvoltare, plecând de la propriile bogaţii naturale, energetice, miniere şi agricole.

Banca Sudului

« Săracii îi finanţează pe cei bogaţi prin resursele lor, această aberaţie trebuie să înceteze, trebuie să ne unim rezervele într-un fond comun al cărui excedent ar trebui să servească la capitalizarea unei bănci sud-americane », a explicat şeful de stat al Ecuatorului, Rafael Correa. Argentina, Venezuela şi Brazilia vor iniţia primele proiecte de dezvoltare, cu un capital iniţial de 20 de miliarde de dolari, pentru a nu mai depinde de condiţiile impuse de FMI. Preşedintele venezuelean Hugo Chavez speră că partenerii săi africani se vor alătura acestei iniţiative pentru a realiza o structură biregională. Pentru Rafael Correa, este necesară o monedă comună pentru cele două continente, pe termen mediu. Acest lucru ar permite ţărilor din sud să nu se mai supună sistemului “Bretton Woods”, dominat de dolar, crede el.

«30% din voturile de la ONU sunt reprezentate aici. Putem forma un bloc influent care poate schimba ordinea mondială total injustă», a declarat preşedintele ecuatorian care s-a alăturat omologului său bolivian bolivinia Evo Morales asupra necesităţii reformării consiliului de securitate al ONU: « Naţiunile Unite nu ar trebui să fie controlate de un grup mic de privilegiaţi, şi asta ar putea fi posibil dacă Africa şi America de Sud se vor uni ».

Hugo Chavez a propus crearea Petrosur, o companie petrolieră a sudului. Şeful de stat venezuelean ar dori crearea unei reţele de refinării în ţările petroliere din Africa, care ar putea furniza aurul negru ţărilor mai mici, lipsite de resurse energetice: « Ar tebui să construim o rafinărie în Guineea Ecuatorială unde diferenţa dintre barilul de petrol brut şi cel rafinat este de 15 dolari şi asta este colonialism! », a criticat şeful de stat care a anunţat cu această ocazie semnarea a opt acorduri energetice cu diferite ţări din Africa. În schimb Venezuela ar beneficia de tehnologiile sud-africane din domeniul GPL. Compania publică Petrosa ar putea exploata o parte din imensele bogaţii venezuelene din bazinul Orinocco.

Preşedinţii brazilian şi argentinian ar dori întărirea acordurilor agricole cu anumite ţări africane, ale căror terenuri foarte fertile nu sunt încă exploatate. « Africa posedă pământuri foarte bogate, care ar putea să contribuie la lupta împotriva foamei care atinge populaţia cea mai săracă a lumii», a estimat preşedintele Lula Da Silva. Preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner a propus şefilor de state africane maşini şi tehnologii « pentru ca continentul să nu mai depindă de mila misiunilor internaţionale ».

Următorul summit, Libia 2011

Dorinţa realizării unei uniuni între Africa şi America de Sud, ar trebui să prindă formă până în 2011, data următorului summit bicontinental care va avea loc în Libia. Diferenţele ideologice dintre şefii de stat radicali, ca Hugo Chavez, Robert Mugabe sau Mouammar Kadahfi, şi ceilalţi moderaţi ar putea fi o sarcină foarte complicată. Pentru a ajunge să se construiască o alternativă viabilă la instituţiile multilaterale care există, cele 66 de ţări au decis să creeze un secretariat ai cărui membri se vor întâlni regulat pentru a urmări evoluţia comisiilor de lucru, deoarece niciuna din deciziile luate la summitul din Ajuja în 2006 nu a fost concret realizată până în pezent.