Averea dictatorilor tunisieni, monitorizată atent în Franţa

Averea ex-preşedintelui tunisian Ben Ali şi a soţiei sale Leila Trabelsi este uriaşă. Fără a fi exhaustive, listele de bunuri publicate în aceste zile de când a fost gonit de la putere fostul dictator, sunt impresionante. O parte din avere ar putea fi blocată de justiţia franceză.

Imperiul economic al cuplului Ben Ali - Trabelsi este ameninţat. Două organizaţii - Transparency International şi Sherpa - au depus plângere în faţa parchetului din Paris pentru "corupţie, spălare de bani şi abuz de bunuri publice". Misiunea justiţiei franceze se anunţă însă anevoiasă chiar dacă şi puterea politică promite că va da o mână de ajutor.

Luate din scurt de căderea bruscă a regimului tunisian, dând impresia într-o primă instanţă că sprijină regimul de la Tunis, autorităţile de la Paris încearcă acum să modifice tirul. Bunurile din Franţa ale regimului demis sunt de duminică ţinta unei "vigilenţe speciale".

Concret, Trafin, oficiul francez însărcinat să urmărească orice mişcare suspectă pe circuitele financiare clandestine, e cu ochii pe toate bunurile familiei şi anturajului Ben Ali. Orice retragere de bani mai importantă, orice achizitţie mai mare de metale preţioase sau virament de fonduri în străinătate este urmărită cu atenţie şi blocată la nevoie.

Ţinând cont că sectoare întregi ale economiei erau - şi mai sunt dar pentru câtă vreme - controlate de familia fostului preşedinte, în curând peisajul economiei locale ar putea fi complet schimbat. În realitate, cei doi membri ai cuplului prezidenţial şi-au împărţit Tunisia în două. Preşedintele Ben Ali zona oraşului său natal şi coasta tunisiană, soţia sa Leila Trabelsi capitala Tunis şi periferia ei. Pentru mulţi observatori, ex-prima doamnă era însă capul răutăţilor, cea mai excesivă în acapararea bunurilor.

Fraţii şi surorile Leilei au pus mâna în 23 de ani de regim Ben Ali pe sectoare întregi: bănci, mass-media, supermarketuri, telefonie, transporturi - nimic n-a scăpat soţiei lui Ben Ali, celor zece fraţi şi surori pe care-i are şi numeroşilor ei nepoţi, unchi şi mătuşi. Un clan istoric care întruchipa excesele regimului şi era descris de o telegramă americană divulgată recent de WikiLeaks drept "un soi de mafie".

Mai bine de jumătate din comunitatea oamenilor de afaceri din Tunisia este legată familial de cuplul Ben Ali - Trabelsi. Averea cuplului şi famililor respective se ridică la miliarde de euro, bani investiţi în ţară dar şi peste hotare. În Franţa spre exemplu, clanul prezidnenţial deţine reşedinţe de lux la Paris dar şi în staţiuni montane şi pe Coasta de Azur.

Unii analişti compară situaţia actuală din Tunisia cu cea din Rusia anilor 90. Ajuns la Kremlin în 2000, Vladimir Putin îi va pune la respect pe oligarhii cei mai recalcitranţi - exemplul emblematic fiind Mihail Khodorkovski, închis pentru ani buni într-o închisoare siberiană.

Ex-patronul imperiului Ioukos pusese mâna pe rezervele petroliere ale ţării contra unor sume derizorii în schimbul sprijinului politic acordat lui Boris Ieltîn la prezidenţialele în 1996. Oare această cale rusească va fi exemplul ce va fi urmat şi de aşa-zisii noi lideri de la Tunis? Vom vedea cum va evolua şi diplomaţia franceză în acest dosar.

Pus cu spatele la zid, prins pe picior greşit în momentul revoltei tunisiene, Parisul va trebui să-şi revadă politica regională, în particular în domeniul drepturilor omului. Şi din punct de vedere economic mai sunt multe de făcut având în vedere că apropierea economică a Europei de nordul Africii, prevăzută iniţial în aşa-zisă Uniune pentru Mediterana, nu a dat pentru moment nici un rezultat concret în ciuda eforturilor făcute de iniţiatorul proiectului, preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy.