Atentat în nordul Spaniei

Un atac cu o maşină-capcană a avut loc miercuri, 29 iulie, în partea de nord a Spaniei. Vehiculul a explodat în apropierea unei unităţi a gărzii civile din oraşul Burgos. Zeci de persoane au fost rănite uşor. Explozia a provocat pagube materiale importante, potrivit presei spaniole.

Un atac cu o maşină-capcană a avut loc miercuri, 29 iulie, în partea de nord a Spaniei. Vehiculul a explodat în apropierea unei unităţi a gărzii civile din oraşul Burgos.

Zeci de persoane au fost rănite uşor. Explozia a provocat pagube materiale importante, potrivit presei spaniole.

Garda civilă este o ţintă privilegiată a organizaţiei separatiste basce ETA, căreia postul public de radio îi atribuie acest atac.

Atentatul are loc la câteva luni după ce presupusul lider militar al grupării separatiste basce ETA a fost arestat. A fost o acţiune comună a Poliţiei spaniole şi franceze.

Alţi opt presupuşi membri ai grupării au fost arestaţi, anunţa Guvernul spaniol în data de 19 aprilie.

Presupusul lider militar al ETA, Jurdan Martitegi a fost arestat în satul Montauriol, din sud-vestul Franţei, alături de alţi doi presupuşi membri ai organizaţiei separatiste, potrivit Ministerului spaniol de Interne.

Alţi şase presupuşi membri ai ETA au fost arestaţi în oraşele Bilbao, Vitoria şi Renteria, din nordul Ţării Bascilor, conform unui comunicat al Ministerului.

Poliţia a confiscat trei arme la Montauriol, două vehicule şi un "recipient de tipul celor utilizate frecvent de ETA pentru fabricarea dispozitivelor explozive", mai arată comunicatul Ministerului.

ETA este abrevierea pentru Euskadi Ta Askatasuna, adică Pământul Basc şi Libertate sau Ţara Bascilor şi Libertate.

ETA este un grup terorist armat din Spania, care cere formarea unui stat socialist independent basc.

Simbolul său este un şarpe încolăcit pe un topor. Deviza sa este "Bietan jarrai", care înseamnă "Continuă ambele".

ETA a omorât peste 825 de oameni în ultimii 40 de ani.