Aparatura Schengen, folosită de vameşi pentru a se spiona

Vameşii de la Moraviţa îşi furau unii altora şpăgile şi, pentru a afla unde ascundeau banii, se filmau între ei cu aparatura achizitionata recent pentru aderarea la schengen, scrie ziarul Gândul, care citează documente ale procurorilor DNA.

În vreme ce vameşii se spionau între ei, procurorii anticorupţie îi filmau pe vameşi. Anchetatorii care s-au ocupat de vama Moraviţa relatează cum poliţiştii şi vameşii şpăgari îşi subtilizau unii altora mita primită de la contrabandişti.

Mita era introdusă în doze de cola, care erau ascunse în canalele din preajma punctului de trecere a frontierei. Pentru a depista locul exact în care erau ascunse dozele cu bani, "oamenii legii" se spionau cu ajutorul aparaturii achiziţionate recent pentru accederea la spaţiul Schengen.

Apoi, dozele erau subtilizate înainte de finalul turei, adică înainte ca cei care ascunseseră dozele să revină pentru a şi le recupera. În toată tevatura, exista şi un neajuns - banii se udau şi trebuiau uscaţi. De aceea, în punctul vamal existau numeroase uscătoare de păr, scrie Gandul, citand documentele DNA.

"Aparatura de supraveghere a traficului era direcţionată către câmp, camerele video fiind utilizate de inculpaţi ca să-i depisteze pe acei colegi care adunau banii din canale şi nu îi împărţeau la finalul turei de lucru".

Un vameş şi doi poliţişti de frontieră au fost surprinşi de mai multe ori de camerele de supraveghere montate în birourile din Vama Moraviţa şi Vama Naidăş urmărind filme porno într-un birou al poliţiei de frontieră, unde se încuiau şi îşi petreceau câte 2-3 ore pe tura de noapte, în timp ce colegii lor încasau şpăgile în punctul de trecere a frontierei.

De la începutul lunii februarie anchetatorii anticorupţie au arestat 59 de angajaţi ai vamii Siret , 93 de la vămile din Caraş-Severin şi Timiş şi 32 de la Vama Albiţa din Vaslui.

Ultima acţiune a avut loc în 23 februarie, la Vama Ploieşti, în acest caz fiind arestat şeful biroului vamal, Cornel Costea.

 
Dragoş Ghiţulete