Apa face pagube şi în Republica Moldova

200807-5985.jpg

Apa face pagube şi în Republica Moldova

În Republica Moldova inundaţiile continuă să facă ravagii. Apele cresc atât pe Prut cât şi pe Nistru. Astăzi se aşteaptă noi viituri pe cele două râuri. Populaţia este evacuată în masă.

Peste 600 de case inundate, 40 distruse complet şi 4 mii de persoane evacuate. Acesta este ultimul bilanţul al inundaţiilor în Republica Moldova. Debitele de apă pe Prut şi Nistru au atins cote maxime. Viiturile sunt iminente, spun autorităţile. Tatiana Corceac, ofiţer de presă la Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale:

Salvatorii activează în regim de alertă, situaţia este mai alarmantă decât la început."

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât oamenii aflaţi în zonele de risc nu doresc să-şi părăsească gospodăriile, spune Tatiana Corceac. În multe cazuri, salvatorii şi poliţiştii evacuează oamenii forţat.

„Dacă oamenii nu doresc să se evacueze, atunci sunt luaţi cu forţa şi scoşi din case."(audio)

Şi oamenii din stânga Nistrului luptă cu inundaţiile. Conducerea de la Tiraspol a anunţat situaţie excepţională în zonă.

Staţiunea de odihnă Vadul lui Vodă este inundată în totalitate.

Apa a ajuns până la drumul care leagă localitatea de Chişinău. Accesul în staţiune este blocat. Iată ce a declarat la RFI, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, care a mers în după amiaza zilei la faţa locului.

audio: „Toată staţiunea este inundată, zona este patrulată de poliţie..."

Debitul de apă creşte şi în zona staţiei de pompare de pe Nistru care asigură Chişinăul cu apă potabilă. Primarul spune că până la nivelul critic de funcţionare a acesteia sunt dor câţiva metri.

audio

" La staţia de pompare nivelul apei a atins cota de 18 metri, s-au luat măsuri ca staţia să poată funcţiona până la atingerea cotei de 21 de metri".

L-am întrebat pe Dorin Chirtocă dacă există riscul revărsării lacului Ghidighici din apropierea Chişinăului în urma ploilor din ultimele câteva ore. Primarul a spus că tot ceea ce se întâmplă este cauzat de ploile torenţiale din Ucraina, iar zvonurile precum că ar exista riscul revărsării lacului Ghidighici, sunt nefondate.

Chişinău, Ilona Spătaru

29/07/2008; 12H30