Amnesty condamnă retorica anti-românească din Italia

200902-9876.jpg

Amnesty condamnă retorica anti-românească din Italia

Daniela Carboni, director în cadrul Amnesty International Italia
condamnă la RFI retorica "discriminatorie" a multor oficiali italieni
şi atacurile "xenofobe" împotriva românilor din peninsulă.

Daniela Carboni, director în cadrul Amnesty International Italia condamnă la RFI retorica "discriminatorie" a multor oficiali italieni şi atacurile "xenofobe" împotriva românilor din peninsulă.
"Amnesty International este îngrijorată de limbajul discriminatoriu folosit de mai mulţi politicieni italieni, de la diferite partide. Ne îngrijorează atacurile xenofobe îndreptate împotriva celor de etnie rromă, a imigranţilor, a imigranţilor români, a celor care caută azil, în general. Această retorică anti-rroma şi anti-românească nu face decât să contribuie la polarizarea şi stigmatizarea acestor comunităţi şi creează un climat în care abuzurile verbale şi fizice sunt legitimate", spune oficialul Amnesty International (audio).
Ministrul român de Externe va discuta luni cu omologul său italian despre românii din peninsulă. Cristian Diaconescu va fi primit la Roma de Franco Frattini. Discuţia se va axa pe mediul de afaceri şi pe situaţia românilor din Peninsulă, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului, Alin Şerbănescu, citat de Mediafax.
Cristian Diaconescu are programată şi o întâlnire cu presa italiană.
Aceste întâlniri vin după ce presa şi mai mulţi oficiali din Italia au lansat un nou val de declaraţii cu tentă xenofobă, îndreptate împotriva românilor din peninsulă, după ultimele infracţiuni comise acolo.
Ministrul Diaconescu a criticat recent atitudinile "provocatoare" ale unor membri ai Guvernului italian. El afirma că ar putea fi vorba de instigări la "xenofobie". (CR - 18 februarie 2009;18.40h)