America îşi vede ameninţată supremaţia în Pacific

chineseone1.jpg

Prototipul bombardierului stealth chinez

China cheltuie tot mai mult pe înarmare şi pune SUA într-o situaţie delicată. Pentagonul atrage acum atenţia că expansiunea militară a Republicii Populare ar putea destabiliza întreaga regiune. Guvernul comunist vorbeşte despre o panică nefondată.

China cheltuie tot mai mulţi bani pentru arme, îşi modernizează forţele armate în ritm record. Pe fondul acestei situaţii, ministerul american al apărării trage un semnal de alarmă: înarmarea Chinei poate destabiliza întreaga regiune pacifică.

Într-un raport al Pentagonului se arată că armata chineză va compensa până în 2020 toate lipsurile majore şi va dispune de o armată ultra-modernă. Scopul înarmării, se arată în document, ar fi împiedicarea unei intervenţii americane în eventualitatea unui conflict cu Taiwanul.

Ritmul înarmării ar putea de asemenea duce la tensiuni cu ţările vecine, mai precizează analiştii de la Washington. Beijingul a respins concluziile analizei americane şi a catalogat documentul drept o exagerare a potenţialei ameninţări din partea Chinei. Reacţia a fost publicată de agenţia de stat Xinhua într-un editorial care confirmă linia oficială a Partidului Comunist: capacităţile militare chineze sunt orientate în scopuri defensive.

În lunile trecute, SUA au reacţionat cu iritare la mai multe veşti privind înarmarea chineză. Prima a fost în ianuarie, când Beijingul a testat primul bombardier nedetectabil de aparate radar. În urmă cu două săptămâni, a fost lansat în teste şi primul portavion chinez. Iar ţara a lansat în ultimul an un număr record de rachete în spaţiu.

Specialiştii americani cred că avionul stealth nu va fi operaţional înainte de 2018, dar presupun ca portavionul şi-ar putea începe misiunile încă din 2012. În plus, documentul Pentagonului mai menţionează şi diferite atacuri cibernetice cărora le-au căzut victima şi reţele militare americane.