Ambasadorul Franţei : Regimul Gaddafi e deja mort

paul-henri-poza-2.jpg

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul

Într-un interviu pentru RFI România, Henri Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti vorbeşte despre rezoluţia votată de Consiliul de Securitate al ONU: “o rezoluţie care merge în sensul intereselor populaţiei”. El spune că e o victorie mare pentru Franţa şi aliaţii ei, iar regimul lui Gaddafi este condamnat. Iată principalele declaraţii ale ambasadorului Franţei.

  • Franţa şi aliaţii ei au repurtat o victorie mare în Consiliul de Securitate al ONU, e vorba despre rezoluţia votată noaptea trecută, care merge în sensul celor dorite de noi. Nu a fost uşor, ministrul francez al Afacerilor Externe s-a dus special pentru asta la New York.

  • Trebuie să ne gândim că această rezoluţie merge în sensul intereselor populaţiei. Am fost foarte emoţionaţi de mişcările populare pentru tranziţii democratice din tot Orientul Mijlociu şi Magreb. Nu puteam rămâne indiferenţi. Populaţia trebuie protejată şi tranziţia către democraţie, facilitată. Trebuie acţionat.

  • Vom pune repede în practică mijloace militare, pentru a-l împiedica pe Muammar Gaddafi să masacreze populaţia din Benghazi, care s-a revoltat împotriva lui.

  • Muammar Gaddafi este condamnat de întreaga comunitate internaţională. Chiar dacă va continua lupta şi va avea câteva victorii, ce va face cu ele ? Conturile îi sunt îngheţate, toată lumea îi cere plecarea, e un tiran sângeros şi nu văd de ce ar mai rămâne. Regimul lui Gaddafi e condamnat.

  • Consiliul European de vinerea trecută a recunoscut Consiliul de Tranziţie din Libia drept un interlocutor politic. Fiecare ţară, în funcţie de propria atitudine se va poziţiona. Ştim foarte bine că unele state, printre care şi România au fost reticente, reticenţe pe care nu le înţelegem întotdeauna. Problema nu mai este însă asta. Problema este când va părăsi Gaddafi puterea. Azi nu mai e recunoscut de nimeni în comunitatea internaţională.

  • Ştiu că poziţia Franţei a fost criticată, dar cred că am obţinut o victorie mare în Consiliul European. Amintiţi-vă de unde am plecat. S-a spus despre Nicolas Sarkozy că ar fi un aventurier. Nici vorbă! Avem un aliat important în Europa, e vorba de Marea Britanite, un actor mare în domeniul apărării în Europa. Cred că poziţia Franţei a fost clară şi vizibilă.

 
Henri Paul, despre Libia