Amânarea aderării la Schengen este justificată

schengen-aeroport.jpg

România riscă să rateze aderarea la Schengen în martie 2011.

Blocarea aderării la Schengen pentru România şi Bulgaria este legitimă, scrie Financial Times, în ediţia electronică de marţi, 1 februarie. Ziarul notează că în România, voinţa de reformare pare să fi dispărut, iar practica judiciară în Bulgaria rămâne departe de a fi satisfăcătoare.

România şi Bulgaria pot afirma cu o anumită justificare că sunt tratate ca membre de categoria a doua ale Uniunii Europene, după ce au aderat sub un regim de monitorizare, comentează publicaţia.

Ziarul scrie că cele două ţări nu au atins încă standardele de guvernare impuse de Europa, iar această situaţie pune în pericol aderarea lor la Spaţiul Schengen, la termenul prevăzut.

Potrivit Financial Times, Guvernul bulgar, instaurat în 2009 a făcut progrese privind ameliorarea legislaţiei şi judecarea oficialilor corupţi, dar practica judiciară rămâne departe de a fi satisfăcătoare.

Cazul Franţei şi Germaniei este legitim, mai scrie publicaţia amintită, care notează totuşi că nu este în totalitate de bună credinţă.

Ambele Guverne au motive electorale, ţinând cont de faptul că alegerile regionale germane sunt iminente, iar francezii îşi vor alege preşedintele în 2012, conchide ziarul citat.

Comentariul apare în contextul în care presa bulgară scrie că adoptarea rapoartelor privind aderarea Bulgariei la Schengen a fost amânată, din cauza problemelor ridicate de Slovenia.

Adjunctul ministrului bulgar de Interne a declarat pentru agenţia BTA că Slovenia şi-a exprimat dezacordul cu faptul că Bulgaria a oferit poliţiei sale militare acces la Sistemul Informatic Schengen.

Oficialul bulgar a mai declarat că în pofida amânării, raportul asupra nivelului de pregătire al Bulgariei pentru SIS este "pozitiv".