Alina Mungiu Pippidi la RFI: „Marea miză va fi păstrarea Elenei Udrea în guvern”

intrebarea-zilei-va-ramane-elena-udrea-palatul-victoria.jpg

Întrebarea zilei: Va rămâne Elena Udrea la Palatul Victoria?

Avem un nou premier desemnat, în persoana lui Mihai Răzvan Ungureanu, şef al Serviciului de Informaţii Externe şi fost ministru de Externe. Ce rol va avea preşedintele Băsescu în derularea evenimentelor de acum înainte? Adevărata miză a discuţiilor în următoarea perioadă o reprezintă păstrarea Elenei Udrea în viitorul guvern, crede politologul Alina Mungiu Pippidi. 

Eu mă tem foarte mult că Traian Băsescu va juca cartea pe care o joacă el cel mai bine. Adică va fi, cum să spun, ca la poker, sau ca acel joc în care doi oameni se leagă fiecare de volanul a două maşini care sunt împinse cu viteză într-o prăpastie şi câştigă jocul cel care sare ultimul din maşină. Ceea ce e de admirat la Traian Băsescu e curajul cu care e el ultimul care sare din maşină, dar ce este de speriat e faptul că în maşina asta a lui e toată lumea. Si acest lucru nu pare să îl încetinească şi să îl facă să îşi dea seama că pune la risc atât de multă lume. El a pierdut ani de zile în care putea să aibă o poziţie mai strategică de negociator, o poziţie de pe care să poată negocia.

În acest moment el nu este un negociator, este şeful unei tabere care negociază cu tabăra care vrea să-l dea jos. Asta nu este negociere de fapt. Este o confruntare. Şi dacă el îşi păstrează acest profil de «cel mai dur jucător, ultimul care sare», atunci mă tem că această confruntare, în acest an, va aduce mari pierderi României”, spune la RFI Alina Mungiu Pippidi.

Cât despre Elena Udrea, „cu certitudine că Traian Băsescu o să încerce să o păstreze. Asta a fost întreaga miză şi de asta a şi ieşit ea duminică seara să anunţe că Boc cade luni, lucru complet fără sens, întrucât în nici un fel nu era mânia populară mai mare la adresa lui Boc decât la adresa ei. În fond, ea a fost cea care a sabotat guvernul acesta tot timpul, ea a introdus o logică complet aberantă într-un guvern care pretindea că face reforma statului.

 Deci eu cred că ei vor încerca să o salveze, şi pe asta se va duce marea bătălie, pentru că la ea sunt şi fondurile (...) despre care deja se vorbeşte în partidul de guvernământ: cum să fie manufacturate, în ce circumpscripţii electorale, cum să fie date, astfel încât ele să ajute în alegeri. Deci din multe puncte de vedere, asta este poziţia strategică. Dacă o pierd pe asta, atunci într-adevăr se poate spune că au pierdut partida”, concluzionează politologul.

 
Alina Mungiu Pippidi, intervievată de Andreea Orosz