Alegerile din Kosovo stârnesc polemici

Kosovarii au votat pentru reînnoirea Parlamentului de la Pristina. Potrivit rezultatelor parţiale, formaţiunea premierului Hashim Thaci a ieşit în frunte. Zona riscă să ajungă în impas.

Acesta a fost primul scrutin organizat după proclamarea independenţei, în februarie 2008.  

1265 de candidaţi propuşi de 129 de liste pentru doar120 de mandate parlamentare: zece pe un loc. Scrutinul din Kosovo s-a asemănat pentru mulţi cu un examen de admitere la o mare facultate. În ciuda acestei crâncene bătălii electorale, în niciuna din cele 2280 de secții de votare nu s-au semnalat incidente.

Potrivit rezultatelor încă provizorii, în fapt e vorba de două sondaje independente la ieșirea de la urne (PDK), mişcarea premierului Hashim Thaci, iese în frunte cu 31 de procente din voturi iar pe locul doi se clasează Liga democratică din Kosovo (LDK) a primarului capitalei Pristina, Isa Mustafa. Potrivit aceleiaşi numărători, alte trei partide vor fi reprezentante în Parlamentul de la Pristina.

În cazul în care aceste rezultate sunt confirmate, treburile nu se anunţă neapărat bune pentru Thaci. Atât LDK, clasat pe locul doi, cât şi partidele sosite pe locurile trei şi patru, toate acestea deci, sunt opuse unei alianţe în care PDK ar fi dominant. Presa de la Pristina e şi ea de părere că rezultatul acestui scrutin va da naştere unui guvern instabil.

De notat că sârbii ar putea deveni, în mod paradoxal, arbitrii sau forţă decisivă pentru formarea unei viitoare majorităţi. Într-adevăr, 20 de mandate din cele 120 câte numără Parlamentul de la Pristina sunt rezervate minorităţilor din care zece celor 120 de mii de sârbi care trăiesc în provincia separatistă. Cei care trăiesc în enclave au participat masiv la alegerile de ieri, cei din nordul provinciei unde sunt alipiţi de Serbia, au boicotat scrutinul. Cu toate acestea, masiva participare globală a sârbilor le permite să spere la obţinerea a 5 mandate suplimentare, lucru care, aşa cum spuneam, i-ar pune în poziţie de arbitru. Discursul europenilor este însă, astăzi, cel mai greu de înţeles, el fiind uşor contradictoriu.

La faţa locului, în Kosovo deci, o deputată europeană, Doris Pack, membră a unei misiuni de observatori europeni, spunea că legislativele din Kosovo au fost marcate de "incidente îngrijorătoare" şi aceeași membră a Parlamentului european spunea că s-au emis "serioase acuzaţii de fraude". Este vorba, în particular, de două localități, bastioanele lui Thaci, unde tocmai mişcarea premierului înregistrează scoruri neobişnuit de mari. O a doua echipă de observatori, ENEMO, a constata "violări ale procedurilor şi nereguli".

România va insista asupra importanţei lansării dialogului Belgrad-Priştina, ca factor de consolidare a încrederii între părţi, precum şi de stabilizare a relaţiilor de cooperare în plan regional. Trebuie evitate atitudini de genul celor care ar urmări stabilirea de pre-condiţii pentru începerea dialogului.

La Bruxelles însă discursul oficial european a fost altul. Obiectivul discuţiei este de a transmite un mesaj de sprijin pentru începerea dialogului Belgrad-Pristina, cât mai curând posibil, şi de a reitera disponibilitatea UE de a asista acest dialog. Este de aşteptat ca miniştrii să se mai refere la importanţa organizării alegerilor în conformitate cu standardele internaţionale în materie.

Ce-au spus liderii Uniunii Europene?

 
Anca Năstase şi Vasile Damian în dialog cu Mihaela Gherghişan, corespondent RFI la Bruxelles