Alegerile afgane au fost marcate de violenţe

femei-afgane-vot-20-august-2009-20090820182617.jpg

Femei afgane la vot, 20 august 2009 (foto Reuters)

Birourile de vot pentru alegerile prezidenţiale şi locale s-au închis oficial în Afganistan. Aceste alegeri au fost marcate de violenţe în toată ţara. Dacă unii dintre alegători au trecut peste ameninţările talibanilor şi au votat, o parte a populaţiei nu s-a prezentat la urne de frica represaliilor.

In jur de 17 milioane de afgani au fost chemaţi astăzi la urne pentru a-şi alege viitorul preşedinte si consiliile provinciilor. Conform comisiei electorale, în jur de jumătate dintre ei s-au prezentat la vot. O cifră supraevaluată cu siguranţă, pentru că birourile de vot din sudul ţării au fost aproape părăsite.

Participarea era redusă la prânz şi se afla la mare distanţă de entuziasmul scrutinului din 2004. Ameninţările talibanilor se pare că au avut efect asupra unei părţi a populaţiei: ameninţări cu atacuri şi tăieri de mâini pentru cei care vor avea urme de tuş pe degete.

Au fost, oficial, 73 de atacuri ale talibanilor pe teritoriul întregii ţări. Cele mai importante au avut loc în oraşul Markzai situat în provincia Baghlan. Şeful unui birou de poliţie a fost ucis şi s-au dat lupte în diferite părţi ale orasului. Poliţia anunţă că a arestat 22 de rebeli islamici. Toate birourile de vot din Markzai au fost închise. Atacurile au surprins pe toată lumea deoarece provincia Baghlan este recunoscută ca fiind una calmă.

În nord, la Kunduz, au fost dezamorsate în timp util două bombe ce fuseseră plasate în faţa unui birou de vot. O salvă de proiectile incendiare s-a abătut asupra Kabulului. Au fost cel puţin 10 răniţi.