Alegeri fără perdea în Republica Moldova

Zi importanta dumincă în Republica Moldova, unde alegătorii votează în cel de-al doilea tur al scrutinului pentru desemnarea primarilor. Spre deosebire de primul tur, de această dată, de la cabinele de vot lipsesc draperiile. Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală şi susţinută de Curtea de Apel, pentru a contracara posibilele fraude electorale.

Scrutinul se desfăşoară în 512 localităţi din ţară, pe buletinele de vot figurând primii doi candidaţi care au acumulat cele mai multe voturi în primul tur de scrutin, de la 5 iunie. Cele 1.248 de secţii de votare din ţară în au fost deschise la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00.

Toţi ochii sunt aţintiţi asupra Chişinăului, unde comuniştii şi liberalii se luptă pentru câştigarea Capitalei. Toate cele 300 de secţii de votare din municipiul Chişinău s-au deschis fără incidente, la urne fiind aşteptate, în capitală, peste 600.000 de persoane cu drept de vot.

Candidatul Partidului Comuniştilor, Igor Dodon, pleacă din postura de favorit, după ce a câştigat primul tur de scrutin în faţa primarului în exerciţiu, liberalul Dorin Chirtoacă.

Cum au votat liderii politici de la Chişinău?

Candidatul PL, Dorin Chirtoacă şi-a dat votul pentru dezvoltarea municipiului Chişinău, pentru bunăstarea locuitorilor indiferent de opţiunea de vot şi coloratura politică. "Am făcut o alegere pentru viitorul copiilor noştri, o alegere pentru modernizarea Chişinăului, pentru consolidarea Alianţei pentru Integrare Europeană, pentru a continua cele începute cu bine acum patru ani", a declarat Dorin Chirtoacă la ieşirea de la urne.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a votat şi el şi nu a ezitat să aducă acuzaţii la adresa AIE. "Nu vor sa câştige alegerile, ci să fure democraţia", a declarat Vladimir Voronin, comentând cererea Partitului Liberal de renumărare a voturilor pentru Consiliul Municipal Chişinău, admisă de Curtea de Apel.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, s-a prezentat la secția de votare împreună cu soția sa și a fost concis în declarații. "Am votat pentru acest oraș, pentru viitorul capitalei și a țării", a declarat Lupu, citat de Jurnal de Chişinău.

 
Corespondentul RFI Corneliu Rusnac, despre alegerile din R. Moldova