Ahmadinejad, reconfirmat oficial în funcţia de preşedinte

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei a confirmat luni, 3 august realegerea în funcţia de preşedinte al lui Mahmoud Ahmadinejad. Ali Khamenei îşi exprimă susţinerea pentru rezultatele scrutinului din 12 iunie, în urma căruia mii de oameni au protestat în stradă.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei a confirmat luni, 3 august realegerea în funcţia de preşedinte al lui Mahmoud Ahmadinejad.

Ali Khamenei îşi exprimă susţinerea pentru rezultatele scrutinului din 12 iunie, în urma căruia mii de oameni au protestat în stradă.

"Poporul iranian a votat în favoarea luptei împotriva aroganţei şi sărăciei şi pentru evoluţia justiţiei", declară liderul suprem iranian.

El îl califică pe Ahmadinejad drept un bărbat curajos : "Votul ferm şi fără precedent al iranienilor în favoarea preşedintelui reflectă acordul lor pentru bilanţul guvernului în exerciţiu", spune Ali Khamenei, în decretul său de confirmare a alegerii preşedintelui Ahmadinejad.

"Îl numesc pe acest bărbat curajos, muncitor, puternic şi inteligent în funcţia de preşedinte al Republicii", continuă el.

De la ceremonia în care Ahmadinejad a fost reconfirmat în funcţie au lipsit foştii preşedinţi Akbar Hasemi Rafsandjani şi Mohammad Khatami, precum şi candidaţii Opoziţiei, Mir Hossein Mousavi şi Mehdi Karoubi.

Mahmoud Ahmadinejad va depune jurământul miercuri, 5 august. Alegerile prezidenţiale din data de 12 iunie au fost urmate de proteste violente, care s-au soldat cu zeci de morţi.

Mulţi alţi manifestanţi au fost arestaţi în cursul protestelor organizate de Opoziţia care a contestat realegerea lui Ahmadinejad.

Teheranul a acuzat Marea Britanie că ar fi complotat timp de doi ani împotriva scrutinului prezidenţial din 12 iunie.

"Marea Britanie a complotat împotriva alegerilor prezidenţiale de peste doi ani", susţinea pe 21 iunie ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki.

"Am remarcat un aflux din Marea Britanie înainte de alegeri", spune demnitarul care indică prezenţa unor "elemente care au legătură cu serviciile secrete britanice".

Marea Britanie "voia ca nimeni să nu meargă la vot", crede ministrul iranian de Externe.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei a acuzat Londra pentru manifestaţiile anti-prezidenţiale din Iran, soldate cu mai mulţi morţi şi răniţi.

"Diplomaţii mai multor ţări occidentale care ne vorbeau până acum într-un limbaj diplomatic şi-au arătat adevărata faţă, în primul rând Guvernul britanic", spunea Khamenei.

Londra l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri iranian şi a calificat declaraţiile lui Khamenei drept "inacceptabile".