Afganistan – spre un al doilea tur de scrutin?

În Afganistan, amploarea fraudelor a început să fie cunoscută. Comisia electorală de anchetare a fraudelor a anulat rezultatele din 83 de secţii de votare din cauza fraudei. Anulările se pare că vor continua şi zilele următoare. Hamid Karzai, care este dat în continuare câştigător cu o majoritate satisfăcătoare, ar putea să fie obligat să participe la un al doilea tur de scrutin.

Primele buletine anulate sunt din provincia Kandahar, în Sud, şi din Ghazni şi Paktika, din estul ţării. Sunt zone dominate de paştuni, în care Hamid Karzai este marele favorit. Preşedintele este creditat astăzi cu 54% din voturi, în urma ultimelor rezultate preliminare, un scor suficient pentru a fi reales din primul tur.

În cazul în care Comisia pentru anchetarea plângerilor va continua să anuleze buletinele de vot, Karzai ar putea să coboare sub pragul de 50% şi să se regăsească în al doilea tur de scrutin în faţa lui Abdullah Abdullah, principalul său rival. Preşedintele afgan a afirmat în mai multe rânduri în ultimele zile că scrutinul a fost onest şi imparţial. În acelaşi timp, Abdullah Abdullah a afirmat că realegerea lui Karzai în primul tur de scrutin este ilegitimă!

Comunitatea internaţională este pusă în încurcătură. După ce s-a felicitat pentru modul de derulare al alegerilor, este îngrijorată acum de amploarea fraudelor. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane este de părere că rezultatele alegerilor nu vor fi cunoscute decât peste câteva luni.