Adrian Severin dă explicaţii în Parlamentul European

Adrian Severin şi-ar putea pierde imunitatea parlamentară la sfârşitul lunii iunie, în urma cererii de ridicare a acestui privilegiu. O primă audiere privind cazul Severin are loc luni seară la Bruxelles. Între timp, de la producerea incidentului în urmă cu două luni, s-ar zice că deputatul european se află izolat într-o instituţie care înainte de a-i retrage imunitatea, se pare că i-a retras deja încrederea.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

La sfârşitul lunii martie,  Adrian Severin era exclus din grupul socialiştilor europeni, al doilea grup ca importanţă din Parlamentul European.

Preşedintele grupului socialist din PE, Martin Schultz, intransigent atunci cu Severin, îşi păstrează şi acum aceeaşi determinare. Pentru el, ceea ce a făcut Adrian Severin şi anume  presupusa luare de mită este nu doar imorală, ci pur şi simplu interzisă.

"Este un om izolat. Înainte, el se afla în primele rânduri ale grupului socialist şi a ajuns acum în spatele partidului lui Heider, între Hans-Peter Martin şi Marine LePen. Este locul care i se cuvine", spune Martin Schultz la RFI.

Într-adevăr, Adrian Severin a părăsit  un loc de invidiat, aflat în primele rânduri ale Hemiciclului parlamentar, pentru a se regăsi acum în spate sălii, pe locul 758.

Birourile sale, sigilate de securitatea Parlamentului au fost deplasate administrativ atât la Bruxelles, cât şi la Strasbourg. La Bruxelles, etajul şapte al clădirii Altiero Spinelli este cel unde i s-a acordat lui Severin un nou spaţiu de lucru, printre deputaţii euro-sceptici ai Grupului European al Libertăţii şi Democraţiei.

La Strasbourg, biroul său se găseşte la etajul zece al turnului administrativ, între birourile a doi deputaţi italieni de centru-dreapta, o întâmplare cauzată de lipsa de spaţiu.

 

Câtă influenţă mai are Adrian Severin?

 

Sebastian Bodu, vicepreşedintele Comisiei Juridice a PE, însărcinată acum cu analizarea cererii de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Adrian Severin este însă precaut privind poziţia actuală a colegului său: "După cum se ştie, activitatea principală a unui deputat se desfăşoară în comisii şi nu în plen. Deci, important este cum te înţelegi cu colegii din comisie. Am făcut această afirmaţie bazându-mă pe faptul că el fiind exclus din grupul social-democrat, automat aceasta echivaleaza cu o… izolare".

Rugat să ne explice el însuşi cum decurge acum activitatea sa, Adrian Severin ne-a răspuns printr-un intermediar că preferă să nu se exprime atât timp cât ancheta care-l priveşte se află în curs.

Colegii din alte grupuri politice, excepţie făcând cel socialist preferă să nu comenteze nici ei cazul Severin, din prudenţă şi poate din pudoare.

Adrian Severin a fost surprins vorbind cu aşa-numiţii lobbyişti, dovediţi a fi ziarişti de fapt, ceea ce reaprinde spiritele privind activitatea de lobby. Se spune despre aceasta că aplică adesea practici ilegale, prin tranzacţii financiare propuse politicienilor.

Se cuvine poate ca în afara reglementării activităţii de lobby în UE, ceea ce este pe cale să se concretizeze în acest moment, să ne amintim cum se defineşte această activitate.

Pentru Sebastian Bodu, lobby-ul este o activitate utilă şi respectabilă, cu condiţia să fie corect făcută: "Lobby-ul este ceva bun, este ceva normal. Este ceva firesc să te întâlneşti cu reprezentaţii unei industrii pe care urmează să o reglementezi. Nu poţi să iei bani pentru aşa ceva! Deci una este să vezi punctul de vedere al cuiva. Dacă eşti de acord cu el, îl promovezi. Dacă nu eşti de acord cu el îi spui: îmi pare rău, am altă opinie, asta e! Evident că opiniile noastre sunt diferite, în funcţie de cum reprezentăm partide de stânga sau de dreapta".

 

Deontologia presei, pusă în discuţie

 

În fine, cazul Severin a lansat şi o altă dezbatere, cea a deontologiei presei. Ziariştii de la Sunday Times au pătruns în Parlamentul European cu legitimaţii false de lobbyşti şi au reuşit să smulgă promisiunea unei cooperări ilicite din partea a trei deputaţi europeni.

Informaţiile astfel smulse de aceşti ziarişti sunt ele credibile? La câteva zile după incident, Adrian Severin alegea să se apere plecând tocmai de la acest argument. El explica într-o conferinţă de presă la Bucureşti la sfârşitul lunii martie: "Este vorba despre jurnalişti care sub acoperire au venit practic săptămânal luni de zile în Parlamentul European. Asta costă bani! Jurnalişti care au intrat acolo sub o identitate falsă, ceea ce este ilegal, dar şi asta înseamnă un risc costisitor. Şi mă întreb de ce atâţia bani au fost investiţi pentru această operaţiune, care din punct de vedere al dovezilor nu poate fi în nici un fel credibilă".

Sebastian Bodu spune însă că dimpotrivă, această practică poate fi tolerată în cazul de faţă: "Eu n-aş fi atât de dur cu privire la faptul că jurnaliştii de la Sunday Times au înregistrat şi au introdus aparate de înregistrat în Parlamentul European. Scopul era de a arăta că unii deputaţi sunt dispuşi să încalce regulamentul Parlamentului European şi legea, pentru că este o faptă penală, pentru a lua nişte bani, pentru a promova nişte amendamente. Cred că putem vorbi aici într-un fel de scopul care scuză mijloacele". Scopul scuză într-adevăr mijloacele, iar o legislaţie în materie nu există.

A smulge informaţii sub pretext fals şi fără a dezvălui identitatea de ziarist contravine totuşi articolului 4 al Declaraţiei drepturilor şi obligaţiilor ziaristului. Da, dar nu mereu… Jean-Jacques Jespers, profesor de deontologie a presei la Universitatea Liberă din Bruxelles explică: "Orice doctrină deontologică arată clar că atunci când avem de-a face cu o informaţie importantă, de interes public şi de natură a modifica percepţia asupra unei instituţii publice şi dacă nu există o altă modalitate de a obţine informaţia, metoda este complet justificată".

Adrian Severin nu a demisionat în urma incidentului, contrar deputatului austriac şi a celui sloven, aflaţi în aceeaşi situaţie.

Nimeni nu-l poate constrânge să demisioneze, dar în paralel, ancheta continuă. DNA a cerut Comisiei Juridice a Parlamentului European să ridice imunitatea deputatului, astfel încât investigaţiile să poata fi complete. Conform procedurii, Adrian Severin este audiat luni seară de deputaţii comisiei amintite. El va avea la dispoziţie o jumătate de oră pentru a se explica.

Decizia Comisiei Juridice este aşteptată pentru data de 15 iunie. Votul plenarei Parlamentului European privind soarta mandatului de deputat al lui Adrian Severin se va petrece în 22 iunie.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan