Adrian Severin, căzut în dizgraţie

severin-adrian-prim-plan.jpg

Adrian Severin intră în dizgraţia PSD şi a socialiştilor europeni.

Adrian Severin trebuie să demisioneze atât din Parlamentul European, cât şi din PSD. A cerut-o preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, marţi, 22 martie. Ponta e convins că euro-parlamentarul nu este victima unor conspiraţii, ci a propriilor sale erori. În replică, Severin spune că nu va demisiona.

Dacă Adrian Severin nu înţelege să iniţieze aceste demersuri, chiar Victor Ponta va declanşa procedurile în acest sens.

"Lucrurile sunt clare: Adrian Severin a greşit şi trebuie să-şi asume responsabilitatea politică", declară preşedintele PSD, într-o conferinţă de presă.

Victor Ponta afirmă că vrea ca ancheta Parlamentului European să stabilească, dincolo de responsabilitatea politică, orice altă responsabilitate, iar dacă se va dovedi că Adrian Severin este nevinovat, îşi va cere scuze.

Liderul social-democrat spune că PSD a avut o poziţie echilibrată, dar că "de azi, solidaritatea trebuie manifestată de domnul Severin".

Între timp, grupul socialiştilor europeni a anunţat marţi excluderea lui Adrian Severin din toate funcţiile deţinute şi îi cere acestuia să demisioneze din Parlamentul European.

În replică, Adrian Severin refuză să demisioneze, atât din PSD, cât şi din PE. El susţine la postul Antena 3 că nu este dispus să facă "un sacrificiu ritual". "A demisiona ca răspuns la acuzaţii mincinoase nu poate fi o soluţie. Nu sunt dispus să fac acest lucru", spune euro-parlamentarul.

Socialiştii europeni sunt deranjaţi de scandalul de corupţie în care este implicat şi românul Adrian Severin. "Orice caz de corupţie sau semi-corupţie este total inacceptabil", spunea luni la RFI vice-preşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda. El lasă de înţeles că Severin ar trebui să-şi dea demisia.

Scandalul privind presupusa mită destinată euro-deputatului PSD, Adrian Severin a dat naştere unei crize "foarte severe de imagine pentru Parlamentul European", declară Swoboda. "Cred că orice caz de corupţie sau semi-corupţie este total inacceptabil. Suntem bine plătiţi pentru munca noastră şi cineva nu ar trebui să fie plătit pentru un lucru pentru care e deja plătit în Parlamentul European", explică vice-preşedintele grupului socialist.

Adrian Severin a anunţat luni seară că se va retrage din grupul socialiştilor europeni, dar că nu va demisiona din Parlamentul European.

Iată şi o reacţie din partea preşedintelui Legislativului European: "Corupţia nu poate fi tolerată în Parlamentul European, care trebuie să reacţioneze într-un mod foarte serios", spune Jerzy Buzek.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan, în dialog cu Andreea Orosz