Acţiunea „Copygate“. Deznodămîntul

Ministrul federal al apărării, baronul social-creştin bavarez, Karl-Theodor zu Guttenberg, poreclit „Googleberg“, a demisionat. În faţa presei demnitarul german a anunţat că va renunţa şi la imunitatea sa parlamentară pentru a nu îngrădi o eventuală anchetă a procuraturii care urmează să cerceteze dimensiunea plagiatului de care s-a făcut vinovat.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Bună ziua, doamnelor şi domnilor. În cursul unei convobiri telefonice am informat-o pe doamna cancelar că mă voi retrage, renunţînd la toate funcţiile mele politice, şi am rugat-o să-mi accepte cererea de demisie. Este cel mai dureros pas al veţii mele.“  

Aşa a început ministrul german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg declaraţia citită în faţa presei la Berlin. Vizibil marcat, zu Guttenberg şi-a exprimat regretul că este nevoit să plece din fruntea ministerului, precizînd că nu voia să mai joace rolul de „auto-apărător“ în locul unui demnitar investit să conducă apărarea ţării.

După ce presa germană a dezvăluit proporţiile incredibile ale unui plagiat, depistat în teza de doctorat a lui Guttenberg, ministrul a încercat să explice de ce a tras de timp şi nu a demisionat imediat după apariţia primelor relatări privind furtul intelectual.

El a spus că, înainte de a lua o decizie atît de gravă, a dorit să dispună de o perioadă de reflecţie.

În urmă cu cîteva zile, ministrul a declarat belicos că toţi cei care susţin că teza ar fi un plagiat, se fac vinovaţi de calomnie. Acum nu a mai fost vorba despre aşa ceva. Chiar şi unele voci din propriul partid au calificat plagiatul drept ceva intolerabil şi incompatibil cu funcţia pe care o deţine.

Preşedintele Parlamentului federal, creştin-democratul Norbert Lammert s-a pronunţat fără ocolişuri împotriva lui Guttenberg. Alţi politicieni au semnalat daunele imaginii şi credibilităţii aduse executivului dacă zu Guttenberg va rămîne în Guvern.

Ministrul a renunţat săptămîna trecută la titlul de doctor, obţinut la Universitatea din Bayreuth. Circa 50.000 de universitari, oameni de ştiinţă şi cetăţeni au protestat faţă de menţinerea lui Guttenberg în Guvern. În scrisorile cetăţenilor a fost criticată şi Angela Merkel, care s-a pronunţat în favoarea ministrului. Ea a declarat că l-a cooptat în guvern ca ministru competent şi nu în calitate de „asistent ştiinţific“.

Zu Guttenberg a anunţat acum că intenţionează să renunţe şi la imunitatea parlamentară pentru a nu împiedica investigaţiile procuraturii care va cerceta penal dimensiunile plagiatului.

Între timp, a apărut în librăriile germane şi o biografie a lui Guttenberg, redactată de doi jurnalişti. Desigur, aceştia nu aveau cum să anticipeze deznodămîntul biografic al protagonistului lor, tocmai în ziua lansării acestei cărţi.