Abbas speră în reuşita procesului de pace

200811-7716.jpg

Abbas speră în reuşita procesului de pace

Procesul de pace din Orientul Mijlociu trebuie să reuşească, iar Palestina şi Israelul trebuie să convieţuiasca. Iată ce speră preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, sosit la Bucureşti, luni, 3 noiembrie, pentru o vizită de două zile.

Procesul de pace din Orientul Mijlociu trebuie să reuşească, iar Palestina şi Israelul trebuie să convieţuiasca. Iată ce speră preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas (audio), sosit la Bucureşti luni, 3 noiembrie, pentru o vizită de două zile.
În privinţa dialogului între părţile palestiniene, Abbas spune că acesta va continua pe 10 noiembrie, sub egida Egiptului şi a Ligii Arabe.
"Există propunerea părţii egiptene ca în negocieri să se discute perspectiva formării unui Guvern palestinian independent, care să acţioneze pentru organizarea alegerilor legislative şi prezidenţiale, anul viitor. Suntem foarte interesaţi de obţinerea unei concilieri între părţile palestiniene pentru că în absenţa acestei reconcilieri poziţia noastră în cadrul negocierilor cu Israelul este influenţată negativ", a afirmat Mahmoud Abbas, după ce a fost primit luni la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu.
Demnitarul palestinian nu crede că este posibilă încheierea unui acord de pace până la sfârşitul anului, "ştiind că atât administraţia americană, cât şi cea israeliană sunt ocupate cu alte chestiuni, iar timpul rămas până la sfârşitul anului este foarte scurt".
Mahmoud Abbas a spus că partea palestiniană aşteaptă rezultatul alegerilor din Statele Unite şi din Israel şi instalarea noilor administraţii.
Abbas mai apreciază că partea palestiniană speră că procesul va reuşi, că pacea va fi instaurată şi că Palestina şi Israelul vor convieţui în pace, "iar în această situaţie toate statele arabe şi islamice vor recunoaşte Israelul", informeaza agenţia Mediafax.
Pentru aceasta însă statul Israel va trebui să se retragă din Înălţimile Golan, atrage atentia Mahmoud Abbas.
Pe de altă parte, România este deschisă să reia de anul viitor programele de pregătire în universităţi pentru tinerii palestinieni. Iată ce spune preşedintele Traian Băsescu (audio).
Preşedintele Autorităţii Palestiniene i-a transmis lui Traian Băsescu invitaţia de a vizita teritoriile palestiniene, iar şeful statului român i-a răspuns că va da curs invitaţiei. El a menţionat că peste două săptămâni se împlinesc 20 de ani de când România a recunoscut în mod oficial Palestina. (CR - 3 November 2008;13.40h)