10 ani de la acordul de pace din Irlanda de Nord

200804-4050.jpg

10 ani de la acordul de pace din Irlanda de Nord

Irlanda de Nord sărbătoreşte,pe 10 aprilie, 10 ani de la încheierea acordului de pace, care cu toată fragilitatea iniţială, a contribuit substanţial la reconcilierea între catolici şi protestanţi şi la stabilitatea politică în această tulburată provincie.

O sărbătoare fără fast deoarece actualul Prim Ministru, reverendul protestant Ian Paisley nu a vrut să dea prea multă importanţă acestui eveniment, la fel ca în 1998, participă Bertie Ahern, premierul demisionar al Irlandei de Nord, George Mitchell, senatorul american care a negociat acordul, John Hume, laureat al premiului Nobel pentru pace si unul din cei doi lideri ai partidului Sinn Fein, Martin McGuiness, în prezent vice-premier.

Mai lipsesc de la masă doar Bill Clinton si Tony Blair, consideraţi marii arhitecţi ai păcii din Irlanda de Nord.

Protestanţii îl denumesc „Acordul de la Belfast", iar catolicii „Pacea din Vinerea Mare". O reflectare a viziunilor încă divergente ale celor două comunităţi care au reuşit însa să-şi împartă puterea şi să pună capăt violenţei.

Marele merit al acordului de pace rămâne adunarea generală şi celelalte instituţii care le permit reprezentanţilor catolici şi protestanţi să guverneze în linişte în pofida unor incidente, relativ izolate, cauzate de câteva grupări paramilitare.

Politia, privita cu ură, timp de decenii, de catolici, s-a reformat în mod fundamental şi a câştigat încrederea ambelor comunitati. Economia, încă în mare parte în mâinile statului, beneficiază de investiţii şi poate va urma în curând modelul care a adus prosperitate în Republica Irlanda.

Londra, Lelia Galis

10/04/2008, 14h00