Adele este marea câştigătoare a premiilor Grammy 2012

Cântăreaţa britanică Adele a fost marea câştigătoare la cea de-a 54-a gală Grammy, unde a obţinut şase trofee din şase nominalizări, inclusiv la categoriile "albumul anului" ("21") şi "înregistrarea anului" ("Rolling in the Deep").

Cântăreaţa britanică Adele, în vârstă de 23 de ani, care a interpretat pe scenă hitul său "Rolling in the Deep", a primit premiile Grammy la categoriile "cel mai bun album" ("21"), "cea mai bună înregistrare" şi "cel mai bun cântec" ("Rolling In the Deep"), dar şi la "cea mai bună interpretare pop solo" ("Someone like you"), "cea mai bună cântăreaţă solo" şi "cel mai bun clip scurt". Adele a concurat pentru trofeul pentru "cel mai bun album al anului" cu Foo Fighters ("Wasting Lights"), Lady Gaga ("Born this Way"), Bruno Mars ("Doo Wops and Hooligans") şi Rihanna ("Loud").

Rockerii de la Foo Fighters, cu şase nominalizări, au fost ceilalţi mari câştigători ai galei, cu cinci premii Grammy, la categoriile "cea mai bună interpretare rock" ("Walk"), "cea mai bună interpretare hard rock/ metal" ("White Limo"), "cea mai bună piesă rock" ("Walk"), "cel mai bun album rock" ("Wasting lights"), "cel mai bun clip lung" ("Foo Fighters: Back And Forth").

Bruno Mars, nominalizat şi el la şase categorii de premii, a plecat acasă cu mâna goală, la fel şi excentrica Lady Gaga, nominalizată la trei categorii.

Printre celelalte mari momente ale galei care a avut loc duminică seară, la Staples Center din Los Angeles, s-a numărat şi Beach Boys, celebrul grup californian, care a sărbătorit 50 de ani de la înfiinţare printr-o foarte aşteptată revenire pe scenă, după o absenţă de peste 20 de ani. Glen Campbell, care a cântat piesa "Rhinestone Cowboy", a primit un premiu pentru întreaga carieră.

La ceremonia premiilor Grammy, artiştii i-au adus un omagiu lui Whitney Houston, care a murit la doar 48 de ani. "Avem un deces în familia noastră muzicală. Mi se pare just să începem cu o rugăciune pentru o femeie pe care am iubit-o cu toţii, pentru sora noastră dispărută, Whitney Houston", a spus rapperul şi actorul LL Cool J. Organizatorii galei au proiectat apoi videoclipul piesei "I Will Always Love You" interpretată de Whitney Houston, ovaţionat la final, în picioare, de toţi spectatorii prezenţi la Grammy Awards. Ulterior, artişti ca Rihanna, Alicia Keys, Stevie Wonder au imagiat-o pe cântăreaţă, iar Jennifer Hudson a cântat melodia "I Will Always Love You", în memoria artistei.

În timpul evenimentului au mai cântat, printre alţii, Taylor Swift, Bruce Springsteen şi E Street Band, Chris Brown sau Coldplay. Alicia Keys şi Bonnie Raitt au interpretat piesa "A Sunday Kind of Love" a Ettei James, o altă mare legendă a muzicii care a murit anul acesta.