Valea Teleajenului - ECOmunitatea ta!

ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă – împreună cu GDF SUEZ Energy România lansează  oficial astăzi, 11 mai, o nouă iniţiativă menită să ajute românii să se implice activ în îngrijirea naturii: proiectul „Valea Teleajenului - ECOmunitatea ta!”,  susţinut şi de Iuliana Tudor, vedeta postului public de televiziune.

Proiectul „Valea Teleajenului - ECOmunitatea ta!” se desfăşoară în Valea Prahovei, zona Măneciu-Cheia şi vizează comunităţile locale din zonă şi turiştii care vizitează această regiune. Această iniţiativă este o etapă-pilot a unui program pe care ViitorPlus intenţionează să îl extindă în ţară.

,,Valea Teleajenului-ECOmunitatea ta !’’ este un proiect complex având 3 direcţii de acţiune majore:

  • educarea, informarea şi sensibilizarea locuitorilor din zona Valea Teleajenului şi a turiştilor privind necesitatea colectării deşeurilor în spaţiile special amenajate în vederea reciclării şi păstrării curăţeniei; în acest sens, în luna aprilie, 1000 de elevi din zona respectivă -reprezentând peste 60% din elevii care studiază în Măneciu- au participat la sesiuni educaţionale privind aceste aspecte;

  • lansarea şi distribuirea Hărţii Reciclării în varianta tipărită şi on-line– un instrument inedit şi util care vine în întâmpinarea nevoilor de informare a populaţiei cu privire la centrele de colectare a deşeurilor din zonele oraşelor Bucureşti şi Ploieşti;

  • acţiunea de igienizare a a zonelor de agrement de pe Valea Teleajenului din data de 11 iunie.

Proiectul abordează şi propune soluţii pentru două probleme stringente ale comunităţilor locale din România: colectarea selectivă a deşeurilor şi curăţenia zonelor de agrement. România colectează anual doar 1% din deşeuri în vederea reciclării acestora, în condiţiile în care ţinta ţărilor membre ale Uniunii Europene este de a recicla 50% din deşeurile menajere până în 2020. Zonele de agrement atrag turişti din diferite oraşe, iar aceştia nu-şi asumă responsabilitatea pentru păstrarea curăţeniei zonelor respective. De aceea, proiectul îşi propune să sensibilizeze şi să responsabilizeze, localnicii şi turiştii, deopotrivă, pentru păstrarea curăţeniei în spaţiile de agrement şi pentru a da o mână de ajutor reciclării prin informarea publicului larg în privinţa localizarii diferitelor centre de colectare selectivă.

În cadrul acestui program, a fost lansat astăzi şi blog-ul www.ecomunitateata.ro , unde vor fi descrise în amănunt etapele proiectului şi unde cei interesaţi vor putea găsi detaliile care să-i ajute să se alăture acţiunii de igienizare din data de 11 iunie.

ViitorPlus lansează totodată un instrument inovator, practic şi util locuitorilor şi turiştilor din oraşele Bucureşti si Ploieşti, o premieră în România – Harta Reciclării. Pe această hartă, care va putea fi gasită în variantă tipărită şi on-line, vor fi identificate toate centrele de colectare a tuturor deşeurilor reciclabile din zonele Bucureşti şi Ploieşti (puncte stradale, magazine şi depozite de colectare).

Harta Reciclării va fi distribuită în cadrul activităţilor de informare destinate turiştilor derulate în luna mai şi în cadrul evenimentului de igienizare din 11 iunie. Începand de astazi, ea poate fi accesată online la adresa www.hartareciclarii.ro, precum şi accesând link-urile prezente pe website-urile www.ecomunitateata.ro, www.viitorplus.ro şi www.gdfsuez-energy.ro.

O dată la şase luni, adresele punctelor de colectare indicate pe Harta Reciclării vor fi verificate pe teren, complet sau prin sondaj.

Acţiunile din cadrul proiectului sunt sprijinite de către autorităţile locale şi instituţiile de învăţământ din zonă care doresc să facă din comunitatea lor un mediu mai sănătos de care să se bucure în mod responsabil.

,,Am ales să susţinem acest proiect din două motive: protecţia mediului înconjurător reprezintă o axă majoră a politicii noastre de responsabilitate socială şi angajaţii noştri au solicitat să se implice în astfel de proiecte, conştienţi de rolul pe care îl au în misiunea de a păstra un mediu curat pentru generaţiile viitoare. Compania încurajează constant voluntariatul intern şi de la an la an avem un număr tot mai mare de colegi care se implică în diferite proiecte derulate împreună cu partenerii noştri. Pentru acţiunea din 11 iunie, aproximativ o sută dintre angajaţii noştri din Ploieşti şi Bucureşti vor participa la proiectul „Valea Teleajenului - ECOmunitatea ta!”, a declarat Eric Stab, Preşedintele Consiliului de Administraţie al GDF SUEZ Energy România.

Iuliana Tudor a spus: “Pentru mine, faptul că am devenit mamă este o motivaţie extrem de puternică să fac orice efort să ajut societatea românească să meargă pe un drum bine ales. Cred că o atitudine corectă faţăa de tot ce ne înconjoară implică obligatoriu grija de natură, de resurse, de cei mai necăjiţi. Cum proiectul lansat astăzi se desfăşoară şi în zona şi pentru zona unde m-am născut şi am copilărit – în judeţul Prahova, cât şi acolo unde trăiesc acum – Bucureşti, mă implic şi îl susţin cu mare drag şi îi rog pe toţi cei care pot ajuta la rândul lor, să facă la fel. Ideal, un mediu înconjurător dezvoltat armonios în următorii ani ne va dovedi că am mers pe drumul bun.

Dr. Teodora Pălărie, Vicepreşedinte al ViitorPlus, a declarat: “2011 este Anul European al Voluntariatului. Proiectul pe care îl lansăm astăzi, „Valea Teleajenului - ECOmunitatea ta!”, se desfăşoară cu sprijinul voluntarilor: localnici, turişti, angajaţi ai GDF SUEZ Energy România, autorităţi, instituţii locale, studenţi şi bineînţeles, al Iulianei Tudor, partenerul nostru extraordinar în acest proiect. Proiectele noastre aşa se desfăşoară mereu – adunăm laolaltă reprezentanţi ai cât mai multor grupuri sau instituţii şi le propunem să lucrăm împreună pentru un scop comun şi simplu: dezvoltarea durabilă a societăţii româneşti. Îmi place să cred ca în cei 5 ani de cand existăm, noi am descoperit o formulă magică - toate proiectele noastre au avut succes şi toţi cei pe care i-am cooptat vreodată alături de noi au lucrat şi lucrează din greu şi foarte bine împreună, fie că sunt directori de instituţii, angajaţi ocupaţi, oameni săraci sau tineri dornici să ajute.