Şoferii europeni investesc în maşinile ecologice

Cei mai mulţi şoferi europeni ar accepta să plătească mai mult pentru maşini cu emisii reduse de carbon. 

Aproape trei sferturi dintre cetățenii UE intervievați au răspuns că ar fi dispuși să utilizeze mai frecvent transportul în comun, dacă ar putea cumpăra un singur tip de bilet care să fie valabil pentru toate mijloacele de transport.

Sondajul Eurobarometru realizat în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene arată că majoritatea europenilor sunt dispuşi să facă unele compromisuri cu privire la preţul şi caracteristicile autoturismelor pe care le dețin pentru a reduce emisiile nocive. Aici au fost luate în considerare viteza, mărimea şi preţul maşinii.

Astfel, cei mai mulţi şoferi (66 %), au afirmat că ar putea accepta un compromis privind dimensiunea maşinii pentru a reduce emisiile, iar 62 % dintre ei unul în ce priveşte autonomia mașinii. În plus, peste jumătate (60 %), dintre cetățeni ar fi dispuși să plătească mai mult pentru autoturismul lor dacă acest lucru ar contribui la reducerea emisiilor.

Siim Kallas, comisarul responsabil pentru domeniul transportului, s-a declarat motivat de rezultatele studiului, despre care spune că reprezintă un stimulent extraordinar pentru eforturile Uniunii Europene de a face sectorul transporturilor mai durabil. Datele demonstrează faptul că cetăţenii înţeleg miza acestui demers şi doresc să îşi aducă şi contribuţia la reducerea impactului acestuia asupra mediului.

Drept dovadă, jumătate dintre cetățenii din blocul comunitar au afirmat că ar fi de acord cu înlocuirea actualelor scheme de taxare pentru autoturisme cu unele noi care să țină cont de utilizarea efectivă a acestora. Astfel de scheme se bucură de susținere și mai mare în rândul conducătorilor auto, 53 % dintre aceștia fiind de acord cu înlocuirea schemelor existente de taxare.

Pe de altă parte cetățenii care se deplasează zilnic cu autoturismul propriu au fost întrebați ce i-ar putea convinge să utilizeze şi alte mijloace de transport. 65 % au spus că ar fi dispuşi să ia în considerare această opțiune dacă ar fi mai facil schimbul între mijloacele de transport, 52 % ar fi tentați să facă acest lucru dacă ar exista o mai bună informare cu privire la orarele mijloacelor de transport, pentru 47 % transportul în comun ar fi o opțiune dacă staţiile ar fi mai atractive, iar 38 % ar dori să aibă posibilitatea de a cumpăra bilete online. 

Andreea Orosz şi Andreea Pietroşel