Smogul din Beijing ţine avioanele la sol

În China, poluarea este atât de puternică încât perturbă traficul aerian. Peste 400 de curse interne şi internaţinale au avut întârzieri sau au fost anulate sâmbătă dimineaţa pe aeroportul din Beijing din cauza smogului care acoperă oraşul, corelat cu ceaţa.

 

Potrivit site-ului de Internet al aeroportului internaţional, aproximativ 250 de zboruri cu plecare sau sosire la Beijing au fost anulate, iar dintre acestea 15 erau curse internaţionale. Peste 180 de zboruri au avut întârzieri, dintre care 20 de curse internaţionale.

Vizibilitatea pe aeroportul din Beijing, al doilea cel mai frecventat din lume, a scăzut sâmbătă dimineaţa la mai puţin de 200 de metri, a anunţat agenţia China Nouă.

Cauza oficială este "ceaţa", dar ambasada Statelor Unite la Beijing, care măsoară independent calitatea aerului, a declarat că poluarea în capitală a atins azi niveluri "periculoase".

China a recunoscut recent că două treimi dintre oraşele sale depăşesc pragul maxim de poluare atmosferică prevăzut de noile norme ce contabilizează particulele fine, cele mai periculoase pentru sănătate.

A doua economie de pe planetă şi prima piaţă auto din lume, China îşi vede mediul înconjurător ameninţat de numeroasele sale industrii poluante, traficul rutier în continuă expansiune şi laxismul în protejarea ecosistemelor.

În plus, ţara îşi extrage peste 70 la sută din energie din cărbune, ceea ce o face principalul emitent de gaze cu efect de seră.