România intră în Top 30 Ernst & Young

România se află pentru prima dată în clasamentul celor mai atractive state pentru investiţii în energii regenerabile.

Agenţia de consultanţă Ernst & Young a publicat cel mai recent raport despre Top 30 al ţărilor care sunt atractive pentru investitorii în energii regenerabile. 

România, nou intrată în clasament alături de Coreea de Sud, Egipt şi Mexic, ocupă locul 22. Au fost luate în considerare potenţialul surselor de energie eoliană (pe uscat şi pe apă), solară, geotermală, al biomasei, precum şi al infrastructurii. În prezent, China este liderul global pe piaţa energiei regenerabile. Chinezii i-au întrecut pe americani, aflaţi în fruntea acestui top din noiembrie 2006, scrie presa internaţională.

Potrivit Ernst & Young, China a investit în al doilea trimestru al acestui an, aproximativ 10 miliarde de dolari în energie eoliană, adică jumătate din fondurile investite în acest sector la nivel mondial.

Enel intră pe piaţa energiei eoliene din România cu un parc eolian la Tulcea

Enel Green Power, companie membră a grupului Enel, a demarat operaţiunile la primul parc eolian al companiei din ţară. Conform informaţiilor prezentate de companie, noul parc are o capacitate totală instalată de 34 MW şi va avea o producţie anuală care va putea acoperi nevoia de electricitate a peste 35.000 de consumatori casnici.

Reprezentanţii companiei nu au prezentat detalii privind valoarea investiţiei sau planurile viitoare de investiţii în această direcţie. Enel Green Power este o companie listată la Bursă, prezentă în Europa, America de Nord şi America Latină.

Ban Ki-moon: "un acord asupra luptei împotriva schimbărilor climatice este urgent"

Avertismentul a fost lansat de secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, care le-a cerut reprezentanţilor a 190 de state, prezenţi la summitul din Mexic, să se pună rapid de acord asupra unui set de măsuri. Negocierile de la Cancun întâmpina însă dificultăţi, în condiţiile în care statele dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare nu reuşesc să ajungă la un consens în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Discuţiile vin la un an de la eşecul conferinţei de la Copenhaga, iar secretarul general al ONU a subliniat în dese rânduri că ambiţiile negocierilor de acum sunt semnificativ mai mici decât cele de anul trecut. Summitul de la Cancun urmăreşte obţinerea unui acord global prin care să se creeze un fond pentru rezolvarea problemelor de mediu, realizarea unui mecanism pentru reducerea despăduririlor în zonele tropicale şi crearea unui mecanism care să ajute ţările sărace să se adapteze la schimbările climatice.

Statele în curs de dezvoltare au precizat că este nevoie ca ţările dezvoltate să acţioneze mult mai radical în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, limitarea inundaţiilor, a secetei şi a deşertificării.

Vorbind în numele Africii, primul ministru etiopian s-a declarat "consternat" de reducerea obiectivelor în acest domeniu, începând de la summitul din Copenhaga. „Fiecare zi de întârziere este plătită cu vieţile a numeroşi africani", a declarat oficialul etiopian.

Cronica de mediu din 10 decembrie 2010