Poluarea creează tensiuni între România şi CE

România ar putea ajunge la proces cu Comisia Europeană pentru praful existent în aerul din 17 zone ale ţării.

Belgia va fi dată şi ea în judecată de Comisia Europeană din cauza nerespectării valorilor limită privind calitatea aerului impuse de UE.

România nu stă prea bine când vine vorba despre calitatea aerului. În 17 zone ale ţării se înregistrează depăşiri substanţiale şi frecvente ale limitelor impuse de Uniunea Europeană şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru concentraţiile de substanţe poluante în aer.

În România, s-a constatat că limitele privind micro-particulele sunt depăşite în 17 zone. Anul trecut, autorităţile au solicitat o derogare pentru 11 dintre aceste 17 zone, iar Comisia a trimis un aviz motivat privitor la cele şase zone care nu intrau sub incidenţa cererii de derogare. După analizarea cererii de derogare, Comisia a ajuns la concluzia că „nu se întrunesc condiţiile necesare, prin urmare va trimite României un aviz motivat pentru alte nouă zone din cele 11, după ce în celelalte două situaţia s-a ameliorat”, afirmă oficialii Comisiei Europene.

Bucureştiul se numără printre cele mai poluate oraşe. Un studiu realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis atrage atenţia asupra gradului ridicat de poluare a aerului din capitală. Această situaţie are efecte serioase asupra sănătăţii populaţiei iar experţii Ecopolis somează autorităţile responsabile să ia o serie de măsuri urgente şi invită fiecare bucureştean să contribuie la atenuarea problemei.

Potrivit Comisiei Europene, România are la dispoziţie două luni pentru a trimite un răspuns. În replică, Ministerul Mediului a anunţat că va lua măsuri.

Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății apreciază efectele poluării atmosferice asupra sănătății oamenilor (în special în privința pulberilor în suspensie) ca fiind extrem de serioase. O serie de estimări conservatoare bazate pe studii de specialitate demonstrează că, dintre adulții și copiii sub 1 an, care mor în fiecare an în București, câteva zeci ar putea fi salvați dacă aerul ar fi mai curat. La nivelul perioadei de 6 ani urmărită în acest studiu, cifra se ridică la peste 800 de adulți și peste 200 de nou-născuți al căror deces poate fi pus pe seama poluării cu PM10. 

Magazin European cu Andreea Pietroşel