„Plantăm fapte bune în România” va împăduri 45 de hectare în această toamnă

plantam-fapte-bune.jpg

„Plantăm fapte bune în România” va împăduri 45 de hectare în această toamnă

În lunile octombrie şi noiembrie ale acestui an organizatorii iniţiativei „Plantăm fapte bune in Romania” vor demara acţiuni de împădurire în 6 judeţe.

Astfel, în sâmbetele de 22 octombrie, 29 octombrie, 5 noiembrie şi 12 noiembrie vor avea loc plantări pe terenuri care nu au mai fost împădurite până în prezent şi se află în domeniul public al consiliilor locale partenere. Speciile de arbori ce vor fi plantate vor fi stabilite în baza studiilor tehnice realizate de către experţi.

 


Terenurile pe care se vor realiza plantările sunt:

 

  • localitatea Ţigveni (judeţul Argeş) 1.5 ha

  • localitatea Armăşeşti (judeţul Ialomiţa) 6 ha

  • localitatea Tăureni (judeţul Mureş) 12 ha

  • localitatea Ardud (judeţul Satu Mare) 7 ha

  • localităţile Dudeştii Vechi şi Livezile (judeţul Timiş) 7 ha, respectiv 2 ha

  • localitatea Pădureni (judeţul Vaslui) 8 ha

 

Rezulatele plantărilor-pilot, derulate deja în 4 judeţe, în perioada martie-aprilie sunt pozitive: atunci s-au implicat 1230 voluntari, 5 ONG-uri de mediu, 3 Instituţii ale Prefectului, 3 Inspectorate Şcolare Judeţene, 2 Inspectorate Judeţene de Jandarmi, 4 Direcţii Silvice, 7 administraţii publice locale, respectiv 6 companii private.

În acelaşi timp, mişcarea „Plantăm fapte bune în România” a lansat şi o modalitate unică de evidenţiere a zonelor despădurite din ţara noastră. Astfel la finele lunii noiembrie va fi lansată aplicaţia pentru realizarea “Hărţii virtuale a zonelor despădurite din România”. Scopul acestei hărţi este acela de a furniza o situaţie a exploatărilor forestiere din România, utilizând imaginile din Google Earth. În prezent, aplicaţia are nevoie de implicarea suplimentară a unor programatori.  Detaliile pentru cei interesaţi se pot găsi competiţia Restart Romania: http://restartromania.netsquared.org/project/harta-virtuala-zonelor-despadurite.

            „Lansăm un apel către cei care vor să ni se alăture ca voluntari de plantare! Înscrierea lor se poate face pe site-ul mişcării (http://plantamfaptebune.ro/) până la sfârşitul lunii septembrie. De asemenea, lansam un apel şi către companiile private pentru suplimentarea puieţilor necesari. Menţionăm că în acest moment avem sprijin parţial din partea autorităţilor locale şi ale unor pepiniere din cele 6 judeţe înscrise la plantarea din această toamnă”  a precizat Liana Buzea, coordonator naţional al mişcării.

 

Despre Miscarea Naţională de Împădurire „Plantam fapte bune în România”

 

Această iniţiativă a societăţii civile tinere din Romania, bazată pe voluntariat, este programată a se derula în România pe o perioadă de 5 - 7 ani şi include acţiuni de conştientizare, de cartare şi de plantare pe terenuri care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de întreţinere până la reuşita finală.  În această perioadă se urmăreşte plantarea a 300 de ha şi întreţinerea acestora. Mişcarea naţională de împădurire „Plantăm fapte bune în România!” este iniţiată de Asociaţia EcoAssist, aceeaşi care anul trecut a finalizat campania de curăţenie naţională Let’s Do It, Romania!.