Pericolul Irene nu a trecut, avertizează Barack Obama

pericolul-irene-nu-trecut-avertizeaza-barack-obama.jpg

Pagube însemnate, după trecerea uraganului Irene (Foto: Reuters/Lucas Jackson).

Preşedintele american, Barack Obama, avertizează că inundaţiile şi penele de curent sunt încă un risc, în timp ce furtuna tropicală Irene se îndreaptă spre nord, către Canada. Furtuna retrogradată de la nivelul de uragan a lăsat fără energie electrică patru milioane de consumatori şi a provocat moartea a 20 de persoane în opt state.

Barack Obama spune că pericolul prezentat de furtuna tropicală Irene, "retrogradată" de la nivelul de uragan încă nu a trecut. Apele se pot revărsa în continuare, iar oamenii pot rămâne din nou fără curent electric.

Peste trei milioane de persoane au rămas fără energie electrică în New Jersey, Connecticut şi New York.

Uraganul Irene a trecut deasupra New York-ului făcând mai puţine pagube decât se credea. Ordinele de evacuare a zeci de mii de new-yorkezi au fost anulate duminică seară, iar birourile, administraţiile şi bursa de pe Wall Street vor putea funcţiona normal luni, 29 august. Revenirea completă la activitatea normală va lua însă mai mult timp.

 

New York-ul îşi revine greu, după uraganul Irene

 

"Răul cel mare a trecut", a declarat Michael Bloomberg, primarul New York-ului, după trecerea uraganului Irene. Doar trei linii de metrou din nordul oraşului au fost inundate. Totuşi, cele cinci milioane de oameni care folosesc zilnic transporturile în comun new-yorkeze vor avea de suferit luni, verificarea şi repunerea în circulaţie a tuturor instalaţiilor cerând timp, au precizat autorităţile.

Închise vor rămâne şi cele trei aeroporturi ale metropolei şi asta cel puţin până luni seară. O decizie care provoacă deja de sâmbătă, de când a intrat în vigoare, un adevărat haos în transporturile internaţionale, mii de zboruri fiind anulate din această cauză.

Potrivit unor prime estimări, daunele provocate de Irene s-ar putea ridica la zeci de miliarde de dolari. Şi socotelile riscă să se prelungească. Analiştii şi meteorologii se uită deja la José, noua furtună tropicală ce se profilează la orizont. Format în largul insulelor Bermude, uraganul, al zecelea al sezonului, confirmă prezicerile potrivit cărora anul 2011 ar putea fi unul dintre cele mai catastrofale din punct de vedere climatic pentru America de Nord.