Nature: Războaiele civile sunt influenţate de variaţiile climatice

el-nino-pacific.jpg

El Niño în Pacific, 2009. Foto: Reuters

Cercetătorii au descoperit cum influenţează variaţiile climatice conflictele din lume. Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, ţările tropicale, victime ale furtunilor provocate de fenomenul climatic El Niño, sunt de două ori mai expuse în faţa riscului de a fi marcate de conflicte interne în comparaţie cu ţările afectate de un alt fenomen.

Variaţiile climatice, precum cele provocate de El Niño şi La Niña, au un anumit impact asupra declanşării de conflicte în regiunile afectate de aceste cicluri naturale, un fenomen care riscă să se agraveze din cauza poluării industriale, potrivit unui studiu publicat, în revista Nature. Foametea, dublată în Somalia de un război civil care afectează Cornul Africii, reprezintă un exemplu tipic pentru efectele avute de variaţiile climei ale căror cauze sunt naturale, provocând secetă şi tensiuni într-o societate deja fragilizată.

Autorii studiului consideră că omenirea trebuie să tragă anumite învăţăminte şi în legătură cu riscurile încălzirii globale cauzate de poluarea industrială. "Studiul arată indubitabil că şi în lumea modernă variaţiile climatice au un impact asupra tendinţei oamenilor de a folosi violenţa", a declarat Mark Cane, climatolog la Observatorul Lamont-Doherty, de la Universitatea Columbia din New York.

Cunoscut şi sub denumirea ENSO (El Niño-Southern Oscillation), El Niño, care afectează emisfera sudică, este un ciclu ce apare la un interval de doi-şapte ani şi care durează între nouă luni şi doi ani. El Niño provoacă pierderi masive în agricultură, pescuit şi exploatările forestiere. Fenomenul debutează prin acumularea de mase de apă caldă în partea occidentală a Pacificului tropical, care traversează apoi întregul ocean. Această parte a ciclului, denumită El Niño, poate cauza modificări dramatice în domeniul precipitaţiilor şi al temperaturilor, declanşând caniculă, vânturi uscate şi violente, în Africa, Asia de Sud şi de Sud-Est şi în Australia. Atunci când acest ciclu se inversează, se numeşte La Niña, care provoacă o răcire a maselor de apă în partea orientală a Pacificului, favorizând apariţia unor ploi masive în aceste regiuni.

Autorii studiului au examinat aceste fenomene climatice între 1950 şi 2004 şi au suprapus datele peste un grafic ce conţinea informaţii despre războaiele civile interne care au făcut cel puţin 25 de morţi pe an în fiecare ţară, în aceeaşi perioadă. 175 de ţări şi 234 de conflicte, dintre care mai mult de jumătate au avut ca rezultat peste 1000 de morţi, au fost astfel trecute în revistă.

În timpul perioadelor de observare a fenomenului La Niña, probabilitatea de izbucnire a unui conflict era de 3%, aceasta urcând la 6% în timpul ciclurilor El Niño, potrivit autorilor studiului. Riscul de declanşare a unor conflicte în ţările neafectate de cele două fenomene climatice era de sub 2%. Potrivit autorilor studiului, El Niño a jucat un anumit rol în 21% din totalul războaielor civile din lume, un procent ce a urcat până la 30% în ţările afectate în mod deosebit de acest fenomen climatic.

Liliana Simionescu: Ce au descoperit oamenii de ştiinţă